Hlavní obsah

Zemřel režisér Pavel Háša

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ve věku osmdesáti let zemřel ve středu televizní, filmový a divadelní režisér Pavel Háša. Manžela Květy Fialové, který získal řadu cen na domácích i zahraničních filmových a televizních festivalech, přemohla Alzheimerova choroba.

Foto: ČTK

Český divadelní, filmový a televizní režisér Pavel Háša (na archivním snímku z 18. prosince 1995).

Článek

Smutnou zprávu vpodvečer přinesl server iDnes. Tvůrce desítek dokumentárních i hraných filmů a televizních inscenací Pavel Háša má na kontě přes padesát zábavných celovečerních pořadů včetně populárních Televarieté. Divadlo mu vděčí za režii třicítky inscenací. Devět jich v posledních letech nastudoval v agentuře Harlekýn.

Byl to člověk, který nepřetržitě všechny kolem sebe obdarovával. Především svým naprostým a stoprocentním pozitivismem, svou absolutní důvěrou v každého, svým nadšením pro cokoliv.
Václav Postránecký, herec

"Z nich šest máme stále v repertoáru. Vznikly s režisérskou láskou. Pan Háša je nazkoušel poctivě, protože už ztratil práci v televizi, a herce perfektně připravil," řekl ČTK šéf agentury Václav Hanzlíček.

"Na Pavla Hášu budu vzpomínat hlavně s vděkem. Byl to člověk, který nepřetržitě všechny kolem sebe obdarovával. Především svým naprostým a stoprocentním pozitivismem, svou absolutní důvěrou v každého, svým nadšením pro cokoliv. Byl to prostě jeden z nejbáječnějších lidí, které jsem kdy poznal," komentoval Hášovo úmrtí prezident Herecké asociace Václav Postránecký.

Háša začínal ve Zlíně

Pavel Háša, který se narodil 1. června 1929, začínal ve Filmovém studiu Gottwaldov (Zlín), pak působil v Čs. armádním filmu, v letech 1971 až 1981 byl na volné noze a pak působil v dnešním Divadle pod Palmovkou. Obdržel řadu cen na domácích i zahraničních filmových a televizních festivalech. Natočil několik desítek dokumentárních i hraných filmů a přes 60 televizních inscenací, převážně dramatických.

Svou kariéru za kamerou zahájil Háša dokumentárními filmy v 50. letech. Pro televizi natáčel detektivní příběhy i komedie, za inscenaci Svědkové obžaloby z roku 1974 získal hlavní cenu na mezinárodním televizním festivalu v Monte Carlu. V 80. letech se soustředil na adaptace starších předloh (Povídky malostranské, Pan Pickwick, Arabesky). Pro televizi natočil také divadelní představení, z původních scénářů šlo o projekty Těžká hodina a Návštěvní hodiny. Několik zajímavých televizních filmů natočil i v 90. letech; často do svých snímků obsazoval Viktora Preisse, v pozdější době například také svou manželku Květu Fialovou.

Neméně významné je působení Pavla Háši na divadle. V poslední době se několika set repríz dočkaly hry Víš přece, že neslyším, když teče voda nebo Štika k obědu, které se nejen v Divadle U hasičů v produkci agentury Harlekýn hrály řadu let.

Pavel Háša se objevil na televizní obrazovce i osobně. Před třemi lety v rámci cyklu 13. komnata v dílu věnovaném manželce Květě Fialové a ve druhé polovině 50. let v krátkém dokumentu o školení potápěčů nazvaném Lovci perel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám