Hlavní obsah

Punk není mrtev, potvrdilo vystoupení Exploited na Antifestu

– Jaroměř
Novinky, Alex Švamberk

Hlavní hvězdou punkového Antifestu, který se konal od pátku do noci na neděli v Jaroměři, byli britští Exploited. V přídavku zahráli svou legendární píseň Punk´s Not Dead, která přesně vystihovala realitu. Antifest doslova vstal z mrtvých, uskutečnil se po roční pauze a dvě tisícovky diváků potvrdily, že rozhodnutí oživit jej, bylo správné.

Článek

Pátek působil rozpačitě, Boys sice jsou legendou anglické nové vlny a slovenská Zóna A má v Čechách také řadu příznivců, program ale přilákal pouhou tisícovku diváků. Exploited sice v České republice vystupují docela pravidelně, ale je to tak velké jméno, že se počet návštěvníků rázem zdvojnásobil.

Zpěvák Wattie, který si jako první punker v historii udělal na hlavě účes podle indiánského kmenu mohykánů, se svou skupinou se jim odměnil úderným programem, kde metalový zvuk kytary umocňoval punkovou energii.

Exploited zahráli jak modernější materiál, jako Beat The Bastards, tak skladby z úplných počátků existence. Na závěr koncertu zpíval Wattie, přičemž držel v náručí syna zpěváka tuzemských NVÚ Štěpána Málka, který a festival pořádá.

Wattie však neuctil jen zakladatele festivalu ale taky diváky. Při písní Sex And Violence pustil na pódium desítky návštěvníků festivalu, kteří s ním křičeli refrén v nádherné ukázce bourání hranice mezi jevištěm a hledištěm.

Jen na avizovaný křest nové desky nedošlo. „Ještě není hotová, prozradil Novinkám Wattie. „Nějaké písně už máme, ale ne všechny, některé nebyly dost dobré.“ Na dotaz, jak se zakladatel číra cítí mezi tolika punkery s tímto typickým účesem, odpověděl: „Už pro mě tolik neznamená, jako v osmdesátých letech, dneska ho používá kdejaký kadeřník, ale pořád v něm zůstává část ideje vzpoury.

Záplava legend

Sobotní program byl vůbec nabitý, kromě NVÚ se na scéně objevila i jedna absolutní tuzemská punková legenda, FPB, či přesnějí řečeno dva její členové zpěvák Míra Wanek a kytarista Romek Hanzlík, které doplnila rytmika z Už jsme doma. FPB patřili k mimořádně originálním punkovým kapelám, neboť se snažili o náročnější tvorbu s básnickými texty s poselstvím a nekončili u hulákání refrénů.

Výborní byli i angličtí streetrockoví Guitar Gangsters a zejména glosterští Demob, spojovaní s oi, jejich pojetí je však důraznější a nestojí na chytlavých refrénech. Bohužel v Jaroměři vystoupili v rámci svého rozlučkového turné.

Další britská parta Dogsflesh v nových písních nabídla propojení punku s metalem a Boys připomenuli, jak zněla britská odpověď na Ramones. Svěží, vtipná a nápaditá hudba ukazovala, jak pestrý byl v době svého zrodu punk.

Čtrnáctý ročník prokázal, že Antifest stálo za to obnovit, i když před dvěma lety, se zdálo, že se nad ním kvůli finančním problémům zavřela voda.[celá zpráva]

Pozměněný tým a nové místo konání je příslibem do budoucnosti, ale rozhodně by to chtělo trochu zapracovat na dramaturgii, aby dobré zahraniční kapely nehrály kolem druhé ráno a pozdě večer nebo brzo ráno se hrálo ska .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám