Hlavní obsah

Moby si podmanil Sázavafest

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kácov

Vystoupením amerického skladatele, hudebníka, textaře a zpěváka Mobyho vrcholil pátek devátého ročníku O2 Sázavafestu, který se od čtvrtka koná v Kácově na Kutnohorsku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Americký zpěvák Moby při vystoupení na festivalu v Kácově.

Článek

Podle pátečního sdělení pořadatelů bylo v areálu asi patnáct tisíc diváků, nicméně „kotel“ pod pódiem při vystoupení Mobyho dával tušit, že na letošním O2 Sázavafestu padne dva roky starý divácký rekord, který je sedmnáct tisíc lidí.

Vzkaz pro vegany

Moby odehrál výtečný koncert. Během více než hodinu trvajícího hudebního dobrodružství zavítal jak do časů svého rockového bujení, tak do období své tvorby taneční a samozřejmě nechal nahlédnout také úryvky z aktuálního alba Wait For Me, které momentálně v Evropě propaguje.

Na tiskové konferenci před koncertem řekl: „Některé kritiky na mou novou desku jsou prý v České republice negativní. Já ale četl spoustu pozitivních recenzí, nesetkal jsem se v podstatě se žádnou zápornou. Tahle deska je tichá, melancholická, zkrátka není pro masy. Je to deska z ložnice. Napsal a nahrál jsem ji v ložnici svého newyorského bytu a byl bych rád, kdyby ji lidé poslouchali také v ložnici.“

Moby si během čtvrteční návštěvy Prahy prohlédl město a navštívil veganskou restauraci v Týnské ulici. Sám je ortodoxní vegan a českým veganům nechal ze Sázavafestu vzkaz: „Děláte správnou věc!“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Americký zpěvák Moby.

Moby vystupoval za doprovodu živé skupiny, během setu však použil řadu nasamplovaných tanečních rytmů, podehrávek a zvuků. Kácovské publikum jej přijalo s nadšením, což mohla být i odměna za upřímnost, se kterou mluvil před koncertem s novináři o své minulosti.

„Patnáct let jsem byl v lihu, chlastal jsem. Je legrace, že se o mně říká, že nepiju. Naládoval jsem do sebe spoustu drog a alkoholu. Teď nepiju, protože je mi 43 let. Navíc – kocoviny jsou hrozné,“ prohlásil.

Návrat Freak Power

Páteční den na O2 Sázavafestu zpestřily skvělými koncerty také Monkey Business, jejichž zpěvák Matěj Ruppert potvrdil, že se ztrátou nadměrných kil po dobrovolné dietě jeho hlas sílí, Sunhine, Dan Bárta s kapelou Illustratosphere, J.A.R., také ethnorockandrolloví Speed Caravan nebo britské funky-acid-jazzové legendy Freak Power.

Jejich zpěvák Ashley Slater o zamýšleném návratu kapely na scénu řekl: „Dá se to tak říct. Nebudeme ale hrát příliš často, protože pracuji i na jiných hudebních věcech. Zrovna se chystám na nový projekt. Takže to nebude mnoho koncertů, ale dokud nás lidé budou chtít, rádi budeme hrát a vracet se.“

Letošní O2 Sázavafest potrvá do nedělního rána. V sobotu večer jsou na programu koncerty Skota Jimmyho Somervilla, který přiletí do Prahy dnes pět minut před osmnáctou hodinou, německé skupiny Die Happy, našich Chinaski, Support Lesbiens, Ewy Farne a dalších.

Reklama

Výběr článků

Načítám