Hlavní obsah

Šéfdirigent Markovič zahájí srpnový festival klasické hudby na Špilberku

Brno

Jubilejní 10. ročník mezinárodního hudebního festivalu Špilberk, který se uskuteční od 12. do 23. srpna v Brně, bude především ohlédnutím za předchozími ročníky. Zahajovací koncert s označením To nejlepší z klasiky bude zároveň inauguračním vystoupením Srba Aleksandra Markoviče v pozici šéfdirigenta pořádající Filharmonie Brno.

Článek

Na nádvoří hradu Špilberk s kapacitou tisíc míst k sezení se při zahajovacím koncertu 12. srpna představí houslista Pavel Šporcl a ruský klavírista Miroslav Kultyšev, vítěz Čajkovského soutěže v Moskvě. Na programu budou díla Milije Balakireva, Felixe Mendelssohna Bartholdyho a Petra Iljiče Čajkovského.

"Vrcholem festivalu bude vystoupení Orchestru mladých Evropské unie s Vladimírem Ashkenazym u dirigentského pultu a Natálií Gutmanovou jako sólistkou Šostakovičova cellového koncertu," řekl programový manažer festivalu Jan Žemla. Na letošním festivalu vystoupí celkem čtyři orchestry, tři pěvecké sbory, šest dirigentů a přes deset sólistů.

Pořádající filharmonie provede jen první dva z šesti koncertů. V dalších vystoupí vedle Českého národního symfonického orchestru Mladí brněnští symfonikové a Mládežnický orchestr EU; klasickou pětici orchestrálních pořadů obohatí ještě odpolední vystoupení Kantilény. Její vítězství na loňské sborové Olympiádě ve Štýrském Hradci se odrazilo v názvu pořadu To nejlepší z Olympiády. Účast čistě sborové Kantilény je výjimkou na jinak převážně symfonicky zaměřené akci.

Náplň dalších hudebních večerů pod širým nebem naznačují názvy dalších pořadů To nejlepší z Ameriky, To nejlepší z české hudby, To nejlepší z operety a To nejlepší z Evropy.

Vedle Aleksandra Markoviče se na festivalu představí dirigenti Jakub Hrůša, Petr Altrichter nebo Vladimir Ashkenazy. Z hudebních osobností zahrají violoncellistka Natalia Gutmanová, pianisté Taťána Šebanovová a Benjamin Kim nebo pěvci Adriana Kohútková a Tomáš Černý.

Ceny vstupenek na jednotlivé koncerty se pohybují od 200 do 390 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám