Hlavní obsah

Nová Alenka v říši divů v režii Tima Burtona

San Diego

Režisér Tim Burton dokončuje práce na filmové verzi Alenky v říši divů. Film, který na motivy knihy Lewise Carrola upravila scenáristka Linda Woolvertonová, sází především na příběh a vizuální efekty. O něco starší Alenku v něm hraje australská herečka Mia Wasikovská, v dalších rolích se představí hollywoodské hvězdy Johnny Depp, Helena Bonhamová Carterová nebo Anne Hathawayová. Film natáčený technologií 3D má být uveden do kin v březnu 2010.

Foto: Profimedia.cz

Alenka v říši divů se dočkala již mnoha zpracování.

Článek

"Nevím jestli jsem vůbec někdy viděl film o Alence, který by se mi líbil," vysvětloval Burton agentuře Reuters, proč se pustil do adaptace jedné z nejpopulárnějších knih anglické literatury. "Starší filmy většinou ukazují Alenku jako poněkud pasivní holčičku, kolem níž defilují různé bláznivé postavy. Pokusili jsme se to přetvořit do filmového příběhu, který je nějakým způsobem emotivní a má smysl," dodal Burton, který společně s Deppem prezentoval svůj snímek minulý týden na komiksovém setkání Comic-Con v San Diegu.

Alenka ve formátu 3D

Podle Burtona půjde o určitou kombinaci animovaného a hraného filmu s technologií motion capturing, která byla použita například ve snímku Polární expres. Film se natáčel ve formátu 3D a kvůli počítačovým efektům byla většina záběrů nasnímaná před takzvaným zeleným plátnem. Podle Burtona to bylo pro herce i pro štáb občas trochu vyčerpávající, protože prý kvůli chybějícím kulisám občas ztráceli pojem o tom, který film vůbec točí.

S Deppem natočil Burton jedny ze svých nejznámějších filmů jako Střihoruký Edward nebo Karlík a továrna na čokoládu. Na jejich spolupráci si cení obzvláště toho, že Depp do každé role přinese něco nového. "V Alence jsou ostatní postavy většinou zobrazovány jen jako vyšinuté, bez dalších jiných vlastností, a myslím, že se Johnnymu podařilo vtisknout této vyšinutosti i trochu lidský rozměr," řekl novinářům Burton a dodal: "Snažíme se, aby každá postava byla bláznivá trochu jinak, a Johnny je v tomhle opravdu dobrý. Možná proto, že je sám trochu blázen."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám