Hlavní obsah

Společné turné Suzanne Vega a Čechomor vrcholilo ve Žlutých lázních

Právo, Zbyněk Vlasák

Vrcholem miniturné kapely Čechomor a americké písničkářky Suzanne Vegy byl jejich středeční pražský koncert ve Žlutých lázních (byl prostřední ze tří). Na pravý břeh Vltavy přilákali na čtyři tisícovky lidí. Společně však nezazpívali, šlo o dvě oddělená vystoupení.

Foto: ČTK

Suzanne Vega zazpívala osvědčené hity: Luka nebo In Liverpool.

Článek

Jako předkapela se představili rockeři z kapely Bílá nemoc. Po čtvrthodinové přestávce nastoupili Čechomoři. Energie sršela především z obou frontmanů – Karla Holase a Františka Černého. Lačným divákům a divačkám zahráli největší hity jako Mezi horami nebo Hruška.

Nepřekvapili, jen občas ukázali svou temnější hudební polohu. Vrcholem jejich programu byly písně Na Vsetíně páni se sólem na dudy v podání Michala Pavlíka a Slunečko, které muzikanti vtipně načasovali k západu slunce. Kapela zvládla do jediné hodiny vměstnat patnáct písní.

Přestávku před nástupem hlavní hvězdy večera vyplnil křest krátkého filmu režiséra Rudolfa Kudrnáčka o projektu Pomocné tlapky, jehož hlavními hrdinkami jsou vozíčkářka Tereza Marková a její asistenční fenka Fíbí. Pomocné tlapky spolupracují s Čechomorem už třetím rokem.

Milujeme Prahu!
Suzanne Vega, zpěvačka

Suzanne Vega nastoupila do večerní atmosféry a stále za značného horka, takže ručníky měla ona i její dva spoluhráči, kytarista Gerry Leonard a baskytarista Michael Visceglia, v pohotovosti. Pódium navíc halily roje komárů. Ale i tak byla závěrečná část koncertu velkým zážitkem.

Pro Suzanne Vegu to byla sice rutina a obligátní větu „Milujeme Prahu!“ řekla dost křečovitě, její křehké básnické charisma se však muselo dotknout každého z přítomných. Ať už zpívala nové songy jako Frank & Ava, vyprávějící o manželství a rozvodu Franka Sinatry a Avy Gardnerové, či osvědčené hity jako Tombstone, Luka nebo Tom’s diner, kterou rozezpívala i neanglicky hovořící část publika.

Jako přídavek zařadila vděčnou In Liverpool. Koncertu ve Žlutých lázních předcházelo společné vystoupení v amfiteátru pod hradem v Lokti. Včera minišňůru zakončili Čechomor i Suzanne Vega na nádvoří zámku ve Žďáru nad Sázavou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám