Hlavní obsah

Keramička Jindra Viková vystavuje gesta a doteky

Právo, Terezie Zemánková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Jindry Vikové Doteky a Gesta v pražské galerii Peron je průřezem její keramické figurální tvorby za posledních 15 let. Hravá dimenze a jistá míra koketérie, tolik typická pro její předchozí dílo, tu začínají ustupovat naléhavosti. To je spíše ale spodní, hluboko položený tón některých představených děl.

Článek

To, co je odlehčuje a dodává jim pořád ještě úsměvný nadhled, je stále jednodušší forma, která nepodléhá patosu – naopak je s ním v dráždivém rozporu. Tento paradox, tkvící v mnohdy mrazivé neúprosnosti sdělení a delikátní, až esteticky lahodné vnější podobě, je třaskavým nábojem, který činí dílo Jindry Vikové stále přitažlivějším.

Vedle prostorových soch upoutá kolekce porcelánových siluet tváří. Robustnost modelace je nahrazena křehkostí doteku, objem obrysem. Papírově tenký kostní porcelán objevila na sympoziu v Kaunasu a stal se pro ni nadlouho klíčovým materiálem.

Umožňuje jí vytváření skupinových sestav, kde má svoji úlohu hra světel a stínů. Ta se umocňuje v cyklu drátěných siluet, které jsou rovnou komponovány do skupin. Z různých úhlů pohledů se kompozice proměňují a nasvícení a stínohra vržená na stěny z ní formují uhrančivé teatro mundi. Výstava je otevřena do 28. 7.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám