Hlavní obsah

Filmovou soutěž Winton Train vyhrál Američan Peng Wan

Právo, Kateřina Farná

V rámci soutěží pro studenty od 15 do 26 let, které na téma Inspirace dobrem vyhlásili organizátoři projektu Winton Train, se v úterý uzavřelo mezinárodní filmové klání.

Článek

Z devětatřiceti došlých prací studentů středních i vysokých škol ze 14 zemí porota vybrala tři nejlepší – první místo získal americký snímek My Thanksgiving (autor Peng Wan), druhou příčku obsadil Bradlin britského studenta Chrise Nortona a na třetím místě se umístila Heidi L. Hasbrouck z Velké Británie s filmem Where The Mind Is Without Fear. „Není snadné studentské filmy hodnotit. Jejich kvalita byla navíc velmi dobrá, řada z nich byla zajímavá i technicky vydařená,“ řekl jeden z porotců, filmový tvůrce a pedagog Tomasz P. Malinowski. „Na vítězi jsme se s ostatními v porotě ale jednoznačně shodli,“ dodal s tím, že nad ostatními vyčníval obsahem i provedením.

V porotě vedle Malinowského zasedli česko-americký filmový režisér a scenárista Ivan Passer, režisér a scenárista Jiří Menzel a Jana Hádková, dramaturgyně ČT. Porota rovněž udělila čtyři čestná uznání. Kromě finanční odměny a hodnotných cen výherci obdrží jízdenku na cestu historickým vlakem z Prahy do Londýna (ve dnech 1. až 4. září).

Cílem projektu je inspirovat mladé lidi výjimečným činem Sira Nicholase Wintona, který na prahu druhé světové války zachránil stovky převážně židovských dětí tím, že jim zajistil odvoz vlakem do Londýna. Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen se bude konat v předvečer odjezdu Winton Trainu 31. srpna v Národním muzeu v Praze. (far)

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda odsouhlasila změnu volby mediálních rad

Vláda odsouhlasila návrh poslanců za Stranu zelených, aby došlo k novele zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání. V něm je stanoveno, jakým...

Výběr článků

Načítám