Hlavní obsah

Radní budou ve středu volit nového ředitele České televize

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové Rady České televize mají na středeční odpoledne naplánováno veřejné slyšení pěti finalistů konkursu na nového generálního ředitele veřejnoprávní televize. Ihned po jeho skončení chtějí v tajné volbě, která se může až dvakrát za sebou opakovat, zvolit nového šéfa Kavčích hor na dalších šest let.

Článek

Volba se koná na poslední možnou chvíli, protože čtvrtkem 16. července končí stávajícímu řediteli Jiřímu Janečkovi mandát. Zákon o ČT přikazuje, že ve svém křesle může zůstat sedět jedině tehdy, bude-li radními znovu zvolen, tedy dá-li mu hlas deset radních z patnácti.

Janeček svůj post obhajuje a spolu s ním se do finále dostala donedávna europoslankyně Jana Bobošíková, výkonný ředitel hudební televize Óčko Hynek Chudárek, bývalá šéfka vlastní tvorby TV Prima Jana Kasalová a někdejší šéf projektu digitální TV Barrandov, předtím ředitel televizní a dabingové divize barrandovských studií Radomír Pekárek.

Při červnovém hlasování o pěti finalistech se ukázalo, že favoritem nikdo z uvedených není. Mezi kandidáty byl rozdíl vždy jednoho hlasu. Nejvíce hlasů získala Kasalová (dvanáct hlasů z čtrnácti přítomných), Janeček a Pekárek po jedenácti hlasech (Pekárek byl ale zařazen mezi finalisty až po druhém hlasování, v tom prvním získal sedm hlasů), Chudárek obdržel deset hlasů a Bobošíková devět.

S kandidátskými projekty uchazečů se letos mohla poprvé seznámit i veřejnost, protože syn radního Radka Mezuláníka vyvěsil o své vůli části projektů na internet. Ostatní radní to sice netěšilo, ale nic s tím nemohli dělat.

Volba je politická

Při středečním veřejném slyšení má každý kandidát deset minut na vlastní prezentaci a třicet minut na zodpovězení dotazů radních, které se budou týkat toho, jak si představují fungování a další rozvoj České televize a jaké se vytyčili vlastní cíle.

Ovšem z čistě odborného hlediska se kandidáti neposuzují. Volba nejvyššího šéfa Kavčích hor je také věc politická a o tom, že politici vždy do volby jak ředitele České televize, tak ředitele Českého rozhlasu nepřímo vstupovali, přinesla média v minulosti dost informací. Členy Rady ČT totiž volí Sněmovna.

Umělci se bouří

Právě kvůli politizaci volby ředitele se před týdnem ozvalo nejprve sto osobností většinou z kulturní sféry, v současné době jich je tři sta a na Facebooku a internetových stránkách se k nim připojilo dalších dvě stě občanů. Otevřeným dopisem žádají zrušení konkursu, vyzývají finalisty i radní ČT, aby odstoupili. Chtějí, aby radu nevolili jen poslanci. Aby se dnešní volba stopla, požadují i lidovci a přidali se zelení. Radní ale musí volbu uskutečnit, jinak by porušili zákon.

Jak to dopadne

Může být zvolen Janeček, nebo radní rozhodnou, že lepší je jiný z kandidátů, nebo ani po opakovaném hlasování se nesejde shodných deset hlasů a konkurs skončí patem. V tom případě končí i Janeček, jeho místo zaujme na tři měsíce statutární zástupce, což je provozní ředitel Vladimír Karmazín. Radní musí vypsat nový tendr a do tří měsíců znovu volit. Přihlásili by se pravděpodobně ti samí uchazeči.

Právě o této poslední variantě se v médiích spekuluje. Tiskem proběhla informace, že do nového řízení by se mohl přihlásil současný ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich, který nyní nekandidoval. Údajně právě jeho chtějí vidět na místě nejvyššího šéfa ČT politické špičky. Pokud to radní udělají, potvrdili by zákulisní politické dohody. „Ještě nikdy jsme neudělali to, co napsala předem média,“ řekl na minulém zasedání rady její předseda Jiří Baumruk.

Profily kandidátů
Jana Bobošíková (narozena 29. srpna 1964) - od roku 2004 do letoška europoslankyně. V Československé a České televizi pracovala v letech 1989-1992 a 1994-1998, během televizní krize byla od prosince 2000 do února 2001 ředitelkou zpravodajství. V letech 2001-2004 moderovala diskusní pořad televize Nova Sedmička. Loni byla kandidátkou KSČM na prezidentku republiky. Ve svém projektu navrhuje zrušit reklamu i koncesionářský poplatek a financovat televizi státem či z fondů EU. ČT by podle ní měla místo nákupů pořadů více sama vyrábět. Hodlá také přeměnit ČT 4 Sport na program vzdělávací.
Hynek Chudárek (16. června 1961) - výkonný ředitel a člen představenstva hudební stanice Óčko. Do tehdejší Stanice O přišel krátce po jejím začátku v roce 2002 a stal se jedním z akcionářů. Ve vedení televize zůstal i poté, co ji v roce 2005 ovládla společnost Mafra (vydává mj. Mladou frontu Dnes). Před vstupem do médií působil ve firmě vyrábějící CD. Hodlá výrazně zeštíhlit současný počet zaměstnanců, zpočátku až o třetinu. Českou televizi chce více otevřít spolupráci s nezávislými tvůrci. ČT 1 a ČT 2 by měly být rovnocenné, druhý program by přitom nevysílal sport a zpravodajství a byl by zaměřen spíše na menšinového diváka. Počítá s ukončením vysílání reklamy, koncesionářské poplatky by se snažil zvyšovat maximálně o inflaci.
Jiří Janeček (24. května 1956) - od roku 2003 generální ředitel ČT. Kariéru v médiích začínal jako redaktor okresních táborských novin Palcát, v televizi pracuje od roku 1989. Nejprve byl jihočeským zpravodajem, později moderoval hlavní zpravodajskou relaci. Během jeho úřadování byly zvýšeny koncesionářské poplatky a zlepšilo se hospodaření televize, začaly také vysílat dva nové kanály. Kritizován byl například za personální politiku nebo přehmaty při vymáhání poplatků. Mezi své hlavní cíle řadí větší regionalizaci zpravodajství, zjednodušení vnitřní struktury ČT nebo lepší výběr poplatků. Chce zkvalitnit program a televizi více otevřít mladým a nezávislým tvůrcům. Hodlá do roku 2015 ušetřit 4,5 miliardy korun snížením osobních nákladů nebo optimalizací výroby.
Jana Kasalová (17. srpna 1963) - bývalá ředitelka vlastní tvorby televize Prima. Mimo jiné také působila jako redaktorka Mladé fronty a spoluzakládala časopis Reflex. Byla reportérkou pořadu Na vlastní oči a dramaturgyní pořadu Tabu na Nově. O křeslo ředitele ČT se již neúspěšně ucházela. Její projekt obsahuje například snahu o jasnější profilování jednotlivých programů, chce také do České televize přilákat zkušené novináře. V hospodaření vidí rezervy například ve zbytečně velkém areálu na Kavčích horách, chce také zlepšit systém manažerského řízení televize.
Radomír Pekárek - Bývalý šéf projektu digitální televize Barrandov, předtím pracoval jako ředitel televizní a dabingové divize barrandovských studií. Jeho koncepce obsahuje větší profilaci jednotlivých kanálů, například ČT 1 má být až na hlavní večerní relaci bez zpravodajství, ČT 2 se má zaměřit na kulturní a vzdělávací sféru. Hodlá více spolupracovat s FAMU a svazy výkonných umělců. Ekonomiku a výrobu by podrobil celkovému nezávislému auditu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám