Hlavní obsah

Tajemství bratří Formanů uvádí Dejvické divadlo

Právo, Jiří P. Kříž

Říční škuner Tajemství bratří Formanů si na Vltavě prakticky neoddychne. Nyní se jako Noemova archa přestěhoval i s Aqualungem do Dejvic.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Lubor Šplíchal (Morris Carruthers alias Zahradník), Zuzana Dřízhalová (Soňa Kubešová).

Článek

Když už se Petr a Matěj s Husou na provázku střídavě v Brně a Praze zapomněli s Rusalkou, přijde na řadu Divadlo Aqualung: jejich letošní novinka - Příliš skromný Nick Carter.

Detektivkou byla už první prázdninová repríza 1. července. Vltava hlásila povodňovou pohotovost. Průtok hrozil, že Tajemství proud odnese do Severního moře. A tak aqualungové přemístili Nicka Cartera na kopec - do Dejvického divadla.

S Carterem podruhé

Divadelníci ale zapomněli z Holešovic do Dejvic rozmístit pachové stopy, proto někteří diváci dorazili na druhý konec města až v devět večer. Ostatní ale čekali bez brblání. Vyplatilo se. Nový příběh nejslavnějšího detektiva Ameriky v Praze s originální hudbou Jana Spáleného byl sladkou odměnou.

Na českém jevišti se s Nickem potkáváme v krátké době už podruhé. V Uherském Hradišti řešil s vltavským rutinérem, komisařem Josefem Ledvinou, spletitý případ exotické masožravé květiny a jejího pěstitele, šíleného vědce Ruperta von Kratzmara, v povedeném thrilleru Adéla ještě nevečeřela.

Srdce Evropy Nicku Carterovi učarovalo, proto mu věnoval to své. Ondřej Lážnovský našel Carterova dvojníka ve Václavu Rašilovi. Přihrál mu k ruce tentokrát inspektora-koumáka Kolouška, kterému jako by z oka vypadl jeho představitel Martin Dusbaba.

Je vrahem zahradník?

Ti dva se činí. Jednak ochraňují krásnou Soňu Kubešovou (Zuzana Dřízhalová), do cesty se jim pletou majitelka šantánu Fátima (Markéta Stehlíková), množina dalších pražských detektivů a dobře placených generálních ředitelů, které všechny představuje Jan Konečný (nebo Petr Gelnar), a také děsivý Morris Carruthers alias Zahradník (Lubor Šplíchal). Sami uhodnete, kdo vraždí a neplechy tropí.

Autentičnost příběhu mají na svědomí scénograf Hynek Dřízhal a kostymérky Jitka Kotíková s Veronikou Moudrou.

Carter lepší než paničky

Muziku Jana Spáleného v dejvickém koutě, a někdy příště zase na lodi u Libeňského mostu, věrně tlumočí Jazzbrassové těleso s frontmanem Filipem Kaňkovským.

Napínavé, drastické a šokující scény přivádějí diváky k slzám. Mnozí napětí nevydrží a úlevně se smějí. O přestávce hledají poučení v nejnovějším vydání Prostonárodních listů, které zapomněly na povodně a věnují celé číslo Nicku Carterovi. Je to lepší než Veselé paničky na Hradě!

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám