Hlavní obsah

Smutná a opravdová vášeň filmového rváče

Novinky, Stanislav Dvořák

Oficiální synopsi distributora k filmu Wrestler raději nečtěte. Bývalý zápasník stárne, nemá peníze a odcizil se dceři...nuda, nuda, nuda. Přesto Wrestler přichází do českých kin ověnčen dvěma Zlatými glóby, Zlatým lvem a dvěma nominacemi na Oscara. Protože kouzlo tohoto filmu nelze přepsat na papír.

Článek

Příběh zní na první poslech jako béčkové pokračování Rockyho. Starý chlap, který neumí nic jiného, než se prát, bojuje proti nemilosrdnému osudu. Ještě jednou chce do ringu, ale nejde to. Přijde infarkt. Doktor ho varuje před wrestlingem, slaboduchým americkým sportem, který vlastně skutečným sportem ani není, ale Randy je wrestler celým svým pochroumaným srdcem - i s tím bypassem.

Po návratu z nemocnice se rozhodne přiblížit dospělé dceři, na kterou se v dětství dost ošklivě vykašlal. Ta nejdříve několikrát použije oblíbené anglické slovíčko začínající na "F", ale po delší době se uvolí alespoň ke krátké procházce. Randy se omluví. Ví, že toho v životě hodně zkazil. Jestli chcete vidět starého chlapa věrohodně brečet, lepší film asi nenajdete.

Zlatý osmdesátky, Guns'n'Roses a videohry

Civilně dojemné jsou i scény, kdy Randy ochraňuje a balí odkvétající striptérku, která se bojí začít nový vztah, protože už má svých starostí dost. Wrestler při tom málem zmlátí mladíky, kteří ji odmítnou, protože "maturovala v roce 1985".   

A tím se dostáváme k tomu, v čem je atmosféra Wrestlera tak kouzelná. Jistě jí pomáhá kamera, bezútěšné prostředí barů a tělocvičen a rockový retro soundtrack, z 90% to ale vězí v představiteli hlavní role Mickeym Rourkovi. Pro tuto roli snad třicet let zrál. Skoro se zdá, že ani tak moc nehraje a roli ve Wrestlerovi cítil velmi osobně, protože ji chápal jako svou labutí píseň v hereckém světě. Jenže místo toho si zadělal na parádní comeback.

Současně je to film plný nostalgie po osmdesátých letech a podivně smutného humoru. Vnímaví diváci jistě pochopí drobné vtípky (Randy miluje dvacet let staré akční videohry a kluk ze sousedství se ho zeptá, jestli neslyšel o Call of Duty. Cože? opáčí wrestler. Když se pak v baru pustí do svérázné hudebně kritické debaty se striptérkou (Marisa Tomei), kino slzí smíchy při hláškách jako: "Osmdesátý léta byly skvělý - Guns'n'Roses, Mötley Crue. Pak přišel ten pičus Kobain a všechno zkurvil". Inu, tak to vidí wrestler.

Shrnuto a podtrženo: tuctové téma, normální scénář, ale přesto film, který tne do živého. Nejde o zázrak, ale o poctivý, rytmický, dějový snímek se zajímavou a hluboce prokreslenou hlavní postavou, která si zaslouží vaši pozornost.

Reklama

Výběr článků

Načítám