Hlavní obsah

Zemřela legendární choreografka Pina Bauschová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wuppertal

V Německu podlehla rakovině ve věku 68 let jedna z největších postav současného tance choreografka a tanečnice Pina Bauschová. Vycházela z tradic expresionismu, které spojila s výboji americké poválečné moderny, kladla důraz na emoce, podvědomí a pracovala s řečí těla.

Foto: Profimedia.cz

Záběr z představení Piny Bauschové

Článek

Od 70. let vytvořila umělkyně, která se narodila 27. června 1940 v německém Solingenu a tanec začala studovat v patnácti, čtyři desítky tanečních představení, především se svým souborem Wuppertal Tanzteater. K nejvýznamnějším patří Svěcení jara, ale také komorní Café Müller.

V obou kladla důraz na silné emoce, které mnohdy vytrysknou zcela nezvládnutelně a projeví se v násilí, jakým je moment kdy v Café Müller tanečník skáče bokem na zeď prázdné kavárny a padá na zem. Jejím tématem byl vztah mezi mužem a ženou a napětí, které se v něm projevuje, a samozřejmě také esenciální pocity strachu a nevyhnutelnosti smrti.

Foto: Profimedia.cz

Pina Bauschová

Bauschová si zahrála ale i ve filmu. V roce 1983 dostala roli ve snímku italského režiséra Federica Felliniho A loď pluje. V roce 2002 ji do svého filmu Mluv s ní obsadil španělský režisér Pedro Almodóvar, snímek lze chápat jako poctu této výjimečné osobnosti, které moderní tanec posunula k výrazu a prožitku silných emocí. Letos v září se chystal natočit s Bauschovou film režisér Wim Wenders.

Bauschová ještě před deseti dny vystupovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám