Hlavní obsah

Točna bude v Krumlově až do roku 2016

– Český Krumlov
Právo,

Na 33. zasedání výboru pro světové kulturní dědictví UNESCO v Seville se v úterý jednalo i o divadelní točně v Českém Krumlově. Podle sdělení Zdeňka Nováka, vrchního ředitele sekce pro UNESCO a památky na českém ministerstvu kultury, účastníci přijali argumentaci a harmonogram české strany a souhlasili s tím, aby točna byla na současném místě a v plném provozu až do roku 2016.

Foto: Petr Mlch , ČTK

Otáčivé hlediště divadla v zahradě českokrumlovského zámku.

Článek

Poté by měla být přemístěna tam, kde toto novodobé zařízení nebude nijak narušovat autentičnost jedinečného památkového objektu.

Divadelní točna funguje od června 1958 a za tu dobu se zde konalo téměř tři tisíce divadelních představení. Po zařazení Českého Krumlova na seznam světového dědictví UNESCO v roce 1992 se stát zavázal k jejímu odstranění do jara 1999. Ministerstvo kultury ale postupně rozhodlo o prodloužení této lhůty.

Odstranění či přemístění točny ze zámeckého parku je podmínkou setrvání Českého Krumlova na prestižním seznamu nejvýznamnějších světových památek UNESCO.

Spor o točnu
Představení před českokrumlovským otáčivým hledištěm se odehrávají před letohrádkem Bellarie, nejcennější stavbou zahradní architektury v Čechách.
Památkáři proto léta upozorňují na autentický historický prostor barokní zahrady, který je narušován právě touto "komerční atrakcí". Její ráz podle soudu mnohých umocňuje podbízivý tón divadelních inscenací, které jsou vybírány i inscenovány s ohledem na zahraniční turisty.
Po zařazení Krumlova na seznam světového dědictví UNESCO v roce 1992 se stát zavázal k odstranění točny do jara 1999. Ministerstvo kultury ale rozhodlo o prodloužení její životnosti - nejprve o pět let, později se lhůta posunula na konec roku 2006 a ministr kultury Vítězslav Jandák v lednu 2006 oddálil konec hlediště o dva roky.
O zachování točny v zámecké zahradě stojí divadelníci i představitelé Českého Krumlova. Tvrdí, že jeviště není nijak "socialisticky ošklivé", je jediné svého druhu v České republice a ani ve světě moc podobných není. Mnoho turistů ho obdivuje více než samotnou zahradu.
Jeho umístění v krajině není nijak zvlášť rušivé a navíc se nachází v poměrně odlehlé části zahrady a celého Krumlova. Jeho přesunutí by také nebylo nejlepším nápadem, protože divadlo je dost závislé na poetické atmosféře setmělé zahrady.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám