Hlavní obsah

Vzpomínky na Jacksona: hvězda velkého formátu i vybledlý podivín s rouškou

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, Luděk Fiala

Zprávě o smrti zpěváka Michaela Jacksona, který zemřel ve čtvrtek na zástavu srdce, předcházely v průběhu letošního roku četné informace i spekulace o chatrném zdraví někdejší megahvězdy. Zatímco jeho potíže i chystaný comeback byly veřejností přijímány s jistou dávkou škodolibosti, po Jacksonově skonu se podle hesla "o mrtvých jen dobře" připomíná hlavně období jeho nejvýraznějších uměleckých úspěchů.

Foto: Tobias Schwarz , Reuters

Michael Jackson s nezbytnou rouškou

Článek

"Vyrostl jsem na heavy metalu, ale MJ byl ikona. Byl to skutečný talent," píše čtenář Ed v diskuzi na serveru CNN u článku o Jacksonově smrti. Podobné hlasy zaznívají i v dalších hlavních světových médiích, až to skoro vypadá, že si někdejší "král popu" svým odchodem z tohoto světa usmířil i své nejzarputilejší kritiky.

Foto: Tobias Schwarz , Reuters

Michael Jackson s nezbytnou rouškou

Rapper Chuck D z Public Enemy označil Jacksona za oběť drogy zvané celebrita, které nikdy nedokázal odvyknout. Zároveň mu ale přiznal zásluhu na pozdvihnutí laťky muziky i vystupování do nových výšin.

Nepřekonaný Thriller

Jackson, který první slávu prožil v sourozeneckém uskupení Jackson 5, vydal své první sólové album Off The Wall v roce 1979.

Foto: HO, Reuters

Malý Michael Jackson v době skupiny Jakson 5

Za Jacksonovo nejpřínosnější dílo ale bývá označováno album Thriller z roku 1982, kterého se prodalo přes sto miliónů kopií. Kromě titulní skladby, kterou doprovodil i krátký film s oživlými mrtvolami, se na desce objevily i další dva hity, které by Jacksonovi zajistily věčnou slávu, i kdyby od té doby už nikdy nic nenatočil. Billie Jean s geniálním basovým riffem a Beat It s hostujícím kytarovým exhibicionistou Eddiem Van Halenem se na diskotékách hrají dodnes.

Vedle hudby a zpěvu Jackson tehdy zaujal i jako tanečník, proslul především svým charakteristickým tanečním krokem "moonwalk".

Vysokou úroveň mělo ještě album Bad z roku 1987, z nějž kromě titulního singlu vyčnívají ještě skladby Smooth Criminal, Man In The Mirror nebo Dirty Diana. Další alba Dangerous (1991) a HIStory (1995) sice přinesla Jacksonovi celosvětové hity, úspěchu Bad a Thrilleru už ale nedosáhly.

Skandál za skandálem

O to více se v souvislosti s jeho osobou začínalo mluvit o jeho plastických operacích v obličeji, podivně blednoucím odstínu jeho pleti, chorobné touze po čistotě a nezbytné roušce přes ústa. 

Excentrickému podivínovi zkaženému nepředstavitelným bohatstvím ale srazila vaz kauza údajného sexuálního zneužívání, která se objevila v roce 1993. Tehdy byl Jackson poprvé obžalován ze zneužití třináctiletého chlapce. Podezření se sice neprokázalo, ale Jackson se přesto s rodinou chlapce dohodl na mimosoudním vyrovnání. Tím přišel nejen o část svého tehdy ještě rozsáhlého majetku, ale i o pečlivě budovanou image ochránce slabých a utlačovaných, který duší stále zůstává dítětem.

V listopadu 2003 byl na Jacksona kvůli zneužívání dětí vydán další zatykač, ale soud hudebníka v roce 2005 osvobodil. Obhájce označil zpěváka za oběť, která se kvůli svému bohatství a slávě stala terčem lhářů a podvodníků usilujících o její peníze. Procesy Jacksonovu pověst i kariéru nenávratně poškodily.

Málem upuštěné dítě

V roce 1996 Jackson šokoval, když po poněkud podezřelém manželství s dcerou Elvise Presleyho Lisou Marií oznámil, že se stane otcem. Matkou jeho dvou dětí byla zdravotní sestra Debbie Roweová, která mu kromě dcery Paris porodila i syna Prince. Třetí dítě, Prince Michaela II., porodila Jacksonovi v roce 2002 náhradní matka, s níž se údajně nikdy nesetkal

Právě nejmladší Jacksonův syn Prince Michael II. figuroval v jednom z největších zpěvákových úletů. V listopadu 2002 se Jackson objevil s miminkem na balkóně berlínského hotelu, kde mu syn málem vyklouzl z rukou, zatímco se zpěvák bláznivě smál. 

Foto: ČTK

Zpěvák německým fanouškům v Berlíně ukazuje svého syna Prince Michaela II. z balkónu.

Nenaplněný comeback

V posledních letech zpěvákova života se množily informace o jeho rostoucích dluzích. Podle informací médií byl k datu úmrtí 400 miliónů dolarů v mínusu. Jacksona vyždímaly soudní procesy, ale i jeho životní styl, kdy ročně utratil o 20 až 30 miliónů dolarů více, než vydělal.

Svou finanční krizi se snažil řešit rozprodáváním svého majetku. Cestou z průšvihu pak mělo být comebackové turné, které letos v březnu oznámila koncertní promotérská společnost AEG Live miliardáře Philipa Anschutze. Jackson měl absolvovat 50 vystoupení v londýnské O2 areně. Vstupenky se bleskově vyprodaly a termín prvního koncertu turné This is It byl stanoven na 8. července.

Termín zahajovacího koncertu byl ale později přeložen na 13. července a některá z dalších vystoupení se odsunula až na březen 2010, což rozdmýchalo spekulace, že Jackson trpí zdravotními potížemi, které jeho pokus o návrat zmaří. Jeho smrt vyvolala otázky, zda pojišťovna vrátí divákům peníze za vstupenky. AEG Live to zatím nekomentovala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám