Hlavní obsah

Havel bude režírovat film Odcházení

Právo, míš,rh

Dramatik a exprezident Václav Havel se rozhodl režírovat film podle své divadelní hry Odcházení, která se s úspěchem hraje v pražském Divadle Archa i na dalších scénách. Odcházení bude Havlovým režijním debutem na filmovém plátně, k němuž se odhodlal ve třiasedmdesáti letech. Natáčení připravuje na příští rok.

Článek

Film podle Havlovy hry o nelehkém loučení s mocí chystal před časem režisér Jaroslav Brabec, který ale s nynějším Havlovým rozhodnutím nemá problém. „Naopak, gratuluji mu k tomu, myslím, že to docela přirozeně vyplynulo z toho, že jako autor hře nejlépe rozumí, ví přesně, co chce sdělit, a když má chuť to sám udělat, je to výborné. Pro mě už je to skončená záležitost, pracuji na jiných projektech,“ řekl Právu Brabec.

Podle informací Práva by hlavní ženskou roli, kterou v Divadle Archa hraje Zuzana Stivínová, měla ve filmu ztvárnit Dagmar Havlová, pro niž ji její manžel napsal. Dále by se ve filmu měl objevit Josef Abrhám, Eva Holubová i Jaroslav Dušek.

Připravovaný film způsobil, že Havel na poslední chvíli zrušil natáčení záznamu Odcházení, který měla během představení v Divadle Archa pořídit Česká televize. Záznam by prý mohl ohrozit zájmy producenta stejnojmenného filmu.

„Nebolí nás tolik, že se Odcházení neobjeví na televizní obrazovce, jako to, že padla možnost dokonalého záznamu divadelního představení, jež je z mnoha důvodů unikátní a historicky neopakovatelné, především hereckým obsazením, v němž hraje Stivínová s tak zkušenými osobnostmi, jako je Vlasta Chramostová nebo Jan Skopeček v dokonalém partnerství,“ řekl Právu ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab. Podle něho nevzniká mezi televizním záznamem divadelního představení a filmovým zpracováním žádná konkurence a je nesmírná škoda, že práce týmu, který na přípravě záznamu strávil půl roku, přijde nazmar. „Nevidím důvod, proč by oba tak rozdílné formáty nemohly existovat vedle sebe,“ říká Hrab.

„Představení zraje jako víno, herci v pevných mantinelech režie Davida Radoka objevují stále nové momenty,“ říká Hrab o divadelní podobě Odcházení, které se hraje v Arše do 2. 7. Na repertoár s vrátí v lednu příštího roku a na jaře s ním soubor absolvuje týdenní zájezd do jihokorejského Soulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám