Hlavní obsah

Na Grand Prix architektů získal cenu za celoživotní dílo Jan Bočan

– Praha
Právo, Radomíra Sedláková

Na 101 staveb přihlášených do 16. ročníku Grand Prix architektů se do 2. srpna představuje na výstavě ve Veletržním paláci v Praze. Podruhé se letos udělovaly ceny s podtitulem Národní cena za architekturu. Podruhé také s tím, že se do soutěže hlásili nejen sami architekti, ale i ti, které nominovala Akademie architektury.

Článek

Cenu za celoživotní dílo dostal architekt Jan Bočan. Tradičně se soutěží v sedmi kategoriích, práce posuzuje mezinárodní porota (letos netradičně celá vskutku z ciziny, chyběl český výtvarník nebo teoretik). Začíná být také častější, že poroty cenami šetří.

Letos jich udělila šest a ne ve všech kategoriích – urbanistické, krajinářské stejně jako designové a výtvarné práce zůstaly bez ocenění. Možná i proto, že v nich soutěžilo velmi málo prací. Zato v některých kategoriích porota udělila ceny dvě, a to stejně hodnotné. Grand Prix architektů 2009 získala stavba z Pardubic, Fakulta chemicko-technologická a tělovýchovná zařízení Univerzity Pardubice (Kuba & Pilař architekti).[celá zpráva]

„Budova stojí v nejlepší tradici českých konstruktivistů a posouvá architekturu do nových dimenzí …čerpá sílu z homogenity své architektury,“ zní vyjádření poroty. K tomu lze těžko cokoli dodávat. Snad jen to, že tuto stavbu Akademie architektury do soutěže nenominovala.

V kategorii Rekonstrukce bylo překvapení

Jedna cena byla udělena v kategorii Rekonstrukce. Nečekaně ji nezískala žádná z hojně publikovaných staveb, ale bez většího halasu a asi i zájmu architektské veřejnosti provedená rekonstrukce novorenesanční budovy České spořitelny v Praze v Rytířské ulici (Gabriela Kaprálová). Porota ocenila především to, jak autorka dbala na původní hodnoty, jak ohleduplně pracovala s prostorem, a také to, že „…došlo též k revitalizaci okouzlujícího ducha objektu“.

Jedno ocenění stačilo i pro kategorii Interiér, kde je dostala proměna Atria D na výukový prostor Stavební fakulty ČVUT (Ateliér Vyšehrad). Otevřený prostor s vkládanými buňkami, které jsou jen naznačenými místnostmi, je dostatečně inspirativní právě jako ateliér pro výuku.

Dvě ceny byly uděleny v mladé kategorii Rodinný dům. Jednu získal neobvyklý dům ve Zdiměřicích (Stanislav Fiala, D3A Studio). Dům minimalistický, přitom plný až romantické poetiky, dům navenek uzavřený, soustředěný kolem svého otevřeného a volného jádra. Mezi pevnými skládanými a překládanými kubickými tvary většiny staveb této kategorie to je vskutku ocenitelné osvěžení.

Takovým je i další ohodnocený víkendový dům s hřištěm v Rudolticích v Čechách (Pavel Hladík, Filip Dubský, Nolimat). Dřevěný objem na nepravidelném pětihranném půdorysu, s bohatými funkcemi včetně bazénu, opět s minimem prvků a materiálů – sklo a dřevo, při uzavření ještě rolovací mříže.

Mezi Novostavbami byl oceněn jednak Městský dům v Brně (Helena Boráková, Dalibor Borák, Martin Příhoda), v němž jsou obchody, kanceláře a byty tak, jak to ve městech bývalo obvyklé a zvláště v době funkcionalismu oblíbené. K té době se dům hlásí i svou přísnou architekturou.

Vedle toho Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové (Projektil architekti) je hravější, půdorys ve tvaru X vytváří nečekaná spojení prostorů a kulatá okna dávají svým „neurčitým“ rozhozením stavbě půvabnou hravost.

Grand Prix architektů do 2. srpna, Veletržní palác, Praha otevřeno: denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám