Hlavní obsah

Divadelní Hradec vstupuje popatnácté do Evropy

Právo, Jiří P. Kříž

Věhlasný mezinárodní divadelní festival nebude jenom v Klicperově divadle, v Draku, v Besedě, ale i ve stanech, prolukách, na dvorcích. Vedle oficiální přehlídky bude totiž Hradec Králové až do konce června žít také programem Open Air.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Zahajovacím představením Divadla evropských regionů bude Tarantova inscenace Polské scény Těšínského divadla Viva Verdi. V titulní roli Karol Suszka (uprostřed).

Článek

Pocta zahájit Divadlo evropských regionů připadla v neděli večer Těšínskému divadlu: velice invenční inscenaci Michaela Taranta. S Polskou scénou nastudoval hru Paula Barze Viva Verdi. Do polštiny ji přeložila blízká spolupracovnice Jaromíra Nohavici Renata Putzlacher. Vzpomínáte si ještě na jejich a Lipusovo vynikající Těšínské nebe?!

Dvakrát Sedlárová

Kdo se do východních Čech za divadlem chystáte, určitě nevynechejte hned pondělní dopolední představení domácího Klicperova divadla - inscenaci Martina Františáka Paní Urbanová, kterou napsal Vilém Mrštík. Udiví vás, jakým evropským autorem byl mladší z bratrské dvojice již na konci 80. let 19. století. Na dveře tehdy ťukala Moderna, v Čechách později vždy šikovně potlačovaná.

Když už připomínám klicperovce, potom Paní Urbanovou poctěte návštěvou kvůli dvěma excelentním hereckým výkonům: Heleny Plecháčkové a Kamily Sedlárové. Ta druhá vás pak ještě omráčí jako Emilie Marty v Čapkově Věci Makropulos - letos bezkonkurenčně nejlepší herecký výkon první poloviny roku.

Všudesmrdící krize nepříjemně ovlivnila skladbu Divadla evropských regionů, zejména možnosti výběru evropských špiček: činoherních, ale i loutkářských. Hosty Draku budou jen pimprloví kumštýři z Polska a ze Slovenska. Ale do Hradce přece jenom přijedou někteří kumštýři z Francie a Ruska. 

Z domácích luhů

Jeden den bude patřit Divadlu Na zábradlí, které jím ukončí oslavy půlstoletí. Jiný blok představí projekt Smršť, aktuální novinky budějovického Jihočeského divadla.

Loutkáři nevynechají tradiční Dračí pouť. Nedostatek peněz ale z festivalu vyřadí některá dopolední představení pro děti.

Z českých divadel se na festivalu můžeme těšit na brněnskou Husu na provázku, na Slovácké divadlo z Uherského Hradiště, na Činoherní klub, Divadlo Komedie...  Klicperovci uvedou ještě Drábkův muzikál Ještěři. V podkroví premiéru Smrti básníka o posledních dnech Federika Garcíi Lorky...

Reklama

Výběr článků

Načítám