Hlavní obsah

Pan Perfect ctí hluboké kořeny i samply

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perfect patří k mladé generaci zpěváků z oblasti Karibiku, kteří se usídlili v živé a neustále se vyvíjející oblasti mezi moderním americkým R & B a místní tradicí otcovské generace, která hrála ska a roots reggae. Právě chystá nové album u Tiger Records.

Článek

Perfect prorazil kolem roku 2001 a stal se osvěžujícím prvkem na dnešní reggae/dancehall scéně. Do starého reggae umně přimíchává často velmi exotické samply, ale nepřekračuje hranici, kde už začíná hip-hop. Spíš než o rapu se dá stále mluvit o reggae zpěvu.  

Ve škole si díky svým prvním výstupům získal přezdívku "dokonalý" a přesídlil do Kingstonu, kde po prvních amatérských nahrávkách vydal oficiální debut Sweet and Black. 

Poté si našel evropské producenty a vydal v Rakousku a Německu alba Giddimani a naposledy loni Born Dead With Life. U francouzsko-jamajského labelu Tiger Records brzy vyjde další.  

Perfect vyrůstal na Jamajce, kde ho otec zasvětil do oboru pomocí starých desek z 60. a 70. let. Dodnes uvádí jako zdroje své inspirace zpěváka Tootse Hibberta z klasické skupiny Toots and the Maytals (nedávno měl poprvé vystupovat v Praze a jeho koncert byl na poslední chvíli zrušen) a samozřejmě Boba Marleyho.

Stačí se zaposlouchat do jeho neodolatelného hitu Handcart Bwoy, který kromě chytlavé basy oplývá sladce melodickým zpěvem - mírumilovná "tootsovská" atmosféra z něj skutečně čiší. Za pozornost stojí i Son of Jamaica a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám