Hlavní obsah

Praha má nová pravidla pro rozdělování kulturních grantů

Právo, Jana Šprunková

Praha má k dispozici nová pravidla pro posuzování kulturních grantů pro roky 2010 až 2015. Ani poradnímu sboru primátora, který vznikl po loňských masových protestech nespokojených divadelníků s grantovou politikou, se však nepodařilo oddělit ziskový a neziskový sektor. Radní pro kulturu Milan Richter (ODS) je přesto více než spokojen. „Oddělení už nemá faktický význam a je nepodstatné. Na to jsme se s odborníky shodli,“ řekl.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Pražský radní pro kulturu Milan Richter

Článek

Návrh podle Richtera město ale ještě předloží k posouzení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Evropské komisi, u které si dříve někteří žadatelé o grant stěžovali. „Chceme si být jisti, že nemůže dojít k ohrožení zájmů nejen města, ale i žádajících,“ řekl radní.

Nový grantový sytém nepočítá s dotací na prodanou vstupenku, která se vloni stala trnem v oku šéfům mnohých divadelních scén. Žádosti se budou posuzovat podobně jako u letošních jednoletých grantů, tedy dvoukolově. A zvlášť se bude posuzovat úroveň projektu a zvlášť výše dotace. Hodnocení bude starostí grantové komise tvořené hlavně odborníky a novinkou bude zveřejňování rozhodnutí o přidělení nebo nepřidělení grantů i se zdůvodněním.

Grantový systém prošel zastupitelstvem bez potíží. Zastupitel Jiří Witzany (SNK-ED) si dokonce myslí, že směřuje k dokonalosti. Nebílí se mu ale tzv. Partnerství, kdy město poskytuje finance na různé akce třeba i těm, kteří již získali kulturní grant. „Nemyslím si, že by mělo být úplně zrušeno, ale minimalizováno,“ uvedl.

Žadatelé o grant by měli mít v Partnerství utrum. S tím se ztotožnil i zastupitel Miroslav Poche (ČSSD). Richter však podotkl, že projekt Partnerství nepodporuje jenom kulturu, ale i volný čas a cestovní ruch. „Rušení by bylo nesmyslné a velkou chybou. Veškeré metropole takový institut také mají,“ dodal. Předseda kulturního výboru Ondřej Pecha (ODS) uvedl, že poradní sbor o partnerství už také jednal, k žádnému závěru ale dosud nedospěl a k problému se vrátí.

Proces transformace příspěvkových organizací města, který měl být součástí nového modelu financování pražské kultury, se zatím odkládá. „Nutné je svolat širší jednání a materiál dopracovat,“ míní Richter.

Reklama

Výběr článků

Načítám