Hlavní obsah

S Waldemarem Matuškou se rozloučily tisíce lidí

Právo, Novinky, alt, jš
Praha
Aktualizováno

V Praze na Žofíně se konal pohřeb zpěváka Waldemara Matušky. S velkým zpěvákem se přišly rozloučit tisíce lidí. Přesně v deset hodin přišla do sálu vdova Olga Blechová v doprovodu prezidenta Václava Klause. Ta společně se skupinou K.T.O. zazpívala svému muži několik písní.

Rozloučení s Waldemarem MatuškouVideo: ČTK

 
Článek

Obřad byl rozdělen do dvou částí. První se účastnili rodinní příslušníci, umělci, politici a pozvaní smuteční hosté. Od 12 hodin byl sál přístupný veřejnosti. Ta se loučila se zpěvákem rozloučit až do 20 hodin. Už před polednem stály před palácem stovky lidí. Pokud bude velký zájem, je možné, že sál zůstane otevřený i déle. 

Smuteční hosté mohli po deváté hodině ráno vstoupit do sálu a klást květiny ke katafalku. Ten stojí v záplavě květů a zpěvákových fotografií. U rakve jako stráž stáli členové jeho skupiny.

V první řadě seděli kromě vdovy, syna a prezidenta i zpěvák Karel Gott s manželkou či Helena Vondráčková s manželem. Přítomny byly i Marta Kubišová nebo Jiřína Bohdalová.

Úvodní smuteční řeč pronesl herec Václav Postránecký. "Ty jsi měl Waldo tak krásně za ušima, byl jsi věčný kluk, nakažlivý kluk,“ řekl. Pochválil také rozhodnutí rodiny umístit ostatky v Česku. "Je aspoň kam dávat kytky a kde vzpomínat,“ řekl.

Poté zavzpomínali Helena Vondráčková a Karel Gott. „Svou celou dráhu jsem k tobě vzhlížel a přemýšlel o tvém úspěchu, jak jsi dokázal získat svým charismatem publikum. To neučí žádná akademie, to ti prostě bylo dáno,“ řekl Gott.

Promluvili také šéf divadla Semafor Jiří Suchý a syn Waldemar Matuška. V závěru zazpívala skupina K.T.O. Její šéf František Hacker pozval na pódium Matuškovu ženu Olgu a požádal všechny hosty, aby se přidali. Zazněly písně Aby nás Pánbůh miloval a také Sbohem, lásko, nech mě jít. Poté začali hosté kondolovat rodině, k tomu hrály písně zesnulého.

Pro veřejnost se sál otevřel v poledne, loučit se bylo možné až do osmé hodiny večer. Už před jedenáctou hodinou čekala na vstup asi stovka lidí, stále přibývali další, přicházejí především ženy. Před polednem byly na ostrově už stovky lidí. Dorazili Matuškovi fanoušci z celé republiky a také ze Slovenska.

„V noci proběhne žeh Matuškova těla ve Strašnickém krematoriu v Praze a v pátek ve 12 hodin bude urna s popelem uložena na hřbitově na Vyšehradě,“ řekl Právu Martin Michal, jeden ze spoluorganizátorů pohřbu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Lidé se s Waldemarem Matuškou loučí od 12 hodin.

Waldemar Matuška zemřel 30. května v St. Peterburgu na Floridě. Trpěl těžkým astmatem. Příčinou smrti byl zápal plic a selhání srdce. Zpěvák si přál být pohřben v České republice [celá zpráva]

Waldemar Matuška

* 2.7.1932, Košice

vyučil se sklářem, pracoval ve sklárně v Karlových Varech

člen Státního souboru písní a tanců

vystupoval v klubu Reduta, Praha

založil hudební skupinu Mamo kvintet

účinkoval v kavárně Vltava

vystupoval v divadle Semafor, Praha, 1960-1962

vystupoval v divadle Rokoko, Praha, 1963-1970

hostoval v Národním divadle, Praha, 1970

písně: Tereza, Jó třešně zrály, Růže z Texasu, Slavíci z Madridu, Sbohem Lásko, Písnička pro Zuzanu, Ach, ta láska nebeská (duet s Evou Pilarovou)

filmy:  Kdyby tisíc klarinetů, Trhák, Světáci, Noc na Karlštejně, Všichni dobří rodáci

V roce 1986  emigroval do USA a požádal o politický azyl.V USA vydal tři alba. Do ČR se pravidelně vracel koncertovat s manželkou Olgou Blechovou.

rodina: byl třitkrát ženatý, jeho třetí ženou byla zpěvačka Olga Blechová, s níž měl syna Waldemara

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám