Hlavní obsah

Apocalyptica v Praze oslaví svátek slunovratu

– Praha
Novinky, Karolina Zarzycká, Stanislav Dvořák

Finská skupina Apocalyptica, u fanoušků známá především interpretací skladeb Metalliky, bude hlavní hvězdou nadcházejících oslav slunovratu. Pražská Branická louka je spolu se Support Lesbiens a DJ Luccou bude hostit ve čtvrtek 25. června.

Článek

Tradiční oslavy slunovratu se například ve Finsku slaví již od roku 1316. Lidé v těchto dnech opouštějí své domovy a směřují k tisícům jezer. Města i bary zejí prázdnostou. Všichni slaví celou noc v přírodě, u táborových ohňů. Tato zvyklost vychází z dávné minulosti, kdy lidé právě v této době pomocí magie zaháněli zlé duchy a staré křivdy.

Oslavy slunovratu Finlandia Midnight Sun se budou konat na Branické louce 25. června od 18 hodin.  Apocalyptica zahraje v Česku letos již poněkolikáté, naposledy u nás jela turné na jaře. Skupina je ve tvůrčím stadiu k novému albu, jež by mělo vyjít příští rok a mělo by navázat na celosvětový úspěch posledního Worlds Of Collide, které vyšlo v druhé polovině roku 2007.

V klasice i metalu je jistá míra jednoduchosti

Skupinu tvoří Eicca Toppinen, Paavo Lotjonen a Perttu Kivilaakso, tři klasicky vzdělaní finští violoncellisté, kteří si oblíbili heavy-metalové kapely.

Setkali se v 90. letech na Sibeliově Akademii v Helsinkách a postupně zkoušeli předělávat metalové skladby pro své nástroje. Po úspěších u klubového publika vydali v roce 1996 první CD s coververzemi skupiny Metallica nazvané Apocalyptica Plays Metallica by Four Cellos. Stalo se překvapivým světovým hitem mezi příznivci metalu i klasické hudby.

“Jak v metalu, tak v klasické hudbě se dá nalézt jistá míra jednoduchosti, “ osvětlil Toppinen. “V klasické hudbě je to víc skryto, ale stále je to silné a nápadné. Když posloucháte Šostakovičovy symfonie, tak v tvrdých pasážích je jeho hudba srovnatelná s hudbou Pantery nebo Sepultury. A navíc lidé v obou těchto světech milují dobré muzikanty.”

Skupina ještě vydala alba Inquisition Symphony a Cullt. Po roce 2000 už je coververze přestaly bavit a zkusili i vlastní tvorbu (alba Reflections a Worlds Of Collide).

Vstupenky za 199 Kč jsou k dostání v síti Tickestream. Pro studenty je připraveno vstupné 3+1 zdarma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám