Hlavní obsah

Šéf moravskoslezského divadla byl odvolán. Natáčel porno

– Ostrava • Aktualizováno
Novinky, Aleš Honus

Ředitel Národního divadla moravskoslezského Luděk Golat byl v úterý 16. června odvolán pro sérii manažerských selhání ve funkci, informoval o tom náměstek ostravského primátora Lubomír Pospíšil. Poslední kapkou bylo i nedávné zveřejnění deset let staré erotické nahrávky, pořízené Golatem, na které jeho exmanželka souloží s mladým mužem a kolem dvojice se chvíli mihne i malé dítě.

Foto: Aleš Honus, Právo

Odvolaný ředitel Národního divadla moravskoslezského Luděk Golat

Článek

Nespokojeno s ním bylo i vedení ostravské radnice, které muselo řešit stížnosti členů Golatova souboru. 

Nahrávkou se začala v minulých dnech zabývat i policie. 

Městské divadlo tak do příští sezóny vstoupí s novým ředitelem. Ten vzejde z konkurzu, který radní vyhlásí pravděpodobně příští týden.

„Důvodem pro odvolání pana Golata jsou zásadní pochybení jako manažera. Svým přehlížením personálních problémů v divadle a bohorovným nadhledem připustil eskalaci celé situace a rozdělení členů souboru na dva nesmiřitelné tábory,“ řekl náměstek primátora Lubomír Pospíšil.

Krizi v ostravském divadle odstartovala v polovině května vzpoura části operního sboru proti řediteli a režisérovi v jedné osobě. Vznikla dokonce petice proti údajně vulgárnímu chování Golata a stále častějšímu zobrazování sexu v operních inscenacích, které Golat režíroval. Další část zaměstnanců divadla naopak sbírala podpisy na podporu ředitele.

Ostravští radní už v květnu rozhodli o tom, že Golat nebude až do odvolání režírovat a zadali soukromé firmě personální audit, který by měl zmapovat vztahy v divadle.

Poté, co byli radní v úterý seznámeni s výsledky auditu, okamžitě Golata odvolali. „Výsledky auditu ale byly jen jedním z podkladů, které jsme měli k dispozici pro rozhodování. Nebyl to žádný hloubkový audit, spíše šlo o sondu do názoru lidí,“ řekl náměstek primátora Ostravy Lukáš Ženatý. Dodal, že firma uspořádala anonymní pohovory se zhruba sedmdesáti zaměstnanci divadla.

„Ukázalo se, že asi polovina lidí byla proti panu řediteli a polovina byla jeho zastánci. Nebyla tam zásadní převaha jednoho z názorů,“ řekl Ženatý.

Reklama

Výběr článků

Načítám