Hlavní obsah

Saccův dokumentární komix vykresluje obléhané Sarajevo

Právo, Jan Rychetský

Komix jako zpravodajství ze zón neklidu. Takovým výjimečným způsobem zpracoval reportáže z nenávistí zmítané Palestiny či bosenským konfliktem postiženého Goražde novinář Joe Sacco. Aktuálně v Česku vyšel komornější komiks Šíbr, v němž autor skrz postavu válečného veterána Nevena vypráví události v obléhaném Sarajevu.

Článek

Rodák z Malty Sacco se v dokumentárním komixu vypracoval vysoko. Přitom úplně první strip mu nakladatelství hodilo na hlavu. Poté, co v roce 1981 vystudoval žurnalistiku na Oregonské státní univerzitě, působil jako reportér. V roce 1991, kdy první intifáda ztrácela na razanci, se vypravil do Izraele. Z toho vznikl komiks Palestina, za nějž dostal Americkou knižní cenu.

Komix formou dokumentární reportáže zopakoval v knize Nebezpečná zóna Goražde. Sacco osobní zážitky promíchá s autentickými rozhovory a vše orámuje historickými fakty.

Zatímco ve dvou zmíněných komiksech (česky už vyšly) popisuje vše tak, jak se to při jeho cestování postupně odehrálo, v povídce Šíbr pasoval do role hlavního vypravěče druhou osobu.

V hlavní roli Neven, dohazovač zážitků v Sarajevu

Rozporuplného, vychytralého a přehánějícího chlápka Nevena, jenž v Sarajevu působil jako placený dohazovač zážitků – od prostitutek po výlet na frontu – pro novináře.

A právě to poněkud plynulost děje brzdí. Jako by si Sacco s trochu jiným pojetím vyprávění nevěděl rady. Životopisné prostřihy kontroverzních vůdců polovojenských struktur v neklidném Sarajevu jsou sice k vysvětlení bosenských problémů potřeba, ale v postupném ději jejich špatně vylíčené role působí chaoticky.

Situace v Sarajevu byla po roce 1992 nepřehledná, ale Sacco už například v Palestině dokázal, že i dost ošidné role různých ozbrojených frakcí dokáže podat zřetelně. Otevřený a nejednoznačný konec ilustrované povídce také nepřidá.

Joe Sacco: Šíbr

Nakladatelství: BB/art

Přeložil: Viktor Janiš

Stran 112, cena 399 Kč

Po obrazové stránce je však autor v Šíbrovi dál. Je vidět, že jako dobrý kreslíř zraje k dokonalosti s každým vytvořeným dílem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám