Hlavní obsah

Šéf festivalu Votvírák: V 90. letech bych dal k volnému lístku i dvě piva

Právo, Šárka Hellerová, Jaroslav Špulák

Od 12. do 14. června se v Milovicích bude konat největší hudební festival v Česku Votvírák 2009. Vstup na něj bude zdarma. Během tří dnů se představí přes osm set účinkujících, letos bude dramaturgie více zaměřená na pop. Vystoupí Lucie Bílá, Ewa Farna, ale třeba i Michal David. Šéf festivalu Artur Kaiser v rozhovoru prozradil, co od Votvíráku očekává.

Foto: archiv, Právo

Artur Kaiser tvrdí, že kdyby tento festival pořádal v devadesátých letech, mohl by návštěvníkům k volnému lístku dát i dvě piva.

Článek

Vstup na festival Votvírák je zadarmo. Je těžké uspořádat takovou akci v době ekonomické krize?

Troufám si říct, že je to velice složité. Kdybychom dělali takový festival v devadesátých letech, zřejmě bychom dokázali sehnat tolik partnerů, že bychom každému návštěvníkovi dali u vstupu do ruky dvě piva.

Dnes všichni zvažují své náklady a omezují výdaje na sponzorink. Stále se ale najdou dobré duše, které podporují muziku. Je to dřina, ale dá se to udělat.

Na první ročník Votvíráku se za vstupenku platilo, loni už byl zadarmo. Věděl jste celý rok, že se podaří zachovat volné vstupné?

Že bude další ročník Votvíráku, bylo jasné hned, když jsme loni dosbírali kelímky na milovickém letišti. To bylo deset dnů po skončení akce. Zda bude zadarmo, jsem ale hodně zvažoval. Byla to obrovská výzva.

My navíc loni uspořádali zadarmo tři festivaly, v Milovicích, kam přišlo 112 tisíc diváků, v Rokycanech, kde bylo čtrnáct a půl tisíce lidí, a Zavírák opět v Milovicích, kam přišlo sedm a půl tisíce diváků. Celý rok jsme sbírali zkušenosti, to bylo také velmi důležité. Nakonec se to podařilo.

Kolik příchozích byste letos považoval za úspěch?

Po loňském ročníku budu rád, když se dostaneme na sto tisíc lidí, to by byl důvod k oslavě. Ale kdybyste se zeptal, v jakém případě bych byl spokojený, tak bych odpověděl, že tehdy, kdyby na akci dorazilo padesát kamarádu a užili jsme si to v úzkém kruhu se stejným obsazením kapel.

Jaký je rozpočet festivalu?

Loni se částka dostala na dvanáct a půl miliónu, letos je 18,7 miliónu korun.

Na Votvíráku se letos představí také Lucie Bílá. Bylo těžké ji přesvědčit?

Původně jsme chystali vystoupení Karla Gotta a dlouho to vypadalo velice nadějně. Potom se ale ukázalo, že svůj narozeninový koncert vzhledem k okolnostem musí uspořádat 11. června, den před začátkem Votvíráku. Tentýž den, tedy dnes, měl podle naší první dohody Votvírák zahajovat.

V návaznosti na to jsme se domluvili s Luckou Bílou a Michalem Davidem, protože jsme chtěli připravit popovou scénu. Bílé manažer byl naprosto úžasný. Když jsem mu poprvé zavolal, řekl mi, že Votvírák samozřejmě zná a bude rád, když na něm bude moci Lucka vystoupit. Byl extrémně vstřícný.

Na které vystoupení se těšíte vy osobně?

Je toho víc, ale určitě si nenechám ujít Buty. Těším se také na Žlutého psa, které jsem dlouho neviděl, na Lucku Bílou, Michala Davida, Ewu Farnou, Wohnout, UDG, Medvěda 009, Tleskače a další.

Reklama

Související články

Votvírák bude letos popový

Hudební přehlídka Votvírák, která se odbude 12. až 14. června na letišti v Milovicích, bude letos více zacílena na tuzemský pop. Zatímco v loňském roce měla...

Výběr článků

Načítám