Hlavní obsah

Tolkienovi dědicové se soudí s filmaři o 220 miliónů dolarů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dědicové spisovatele J.R.R. Tolkiena se už přes rok soudí s hollywoodskou společností New Line Cinema o astronomické zisky z trilogie Pán prstenů. Pokusili se i zastavit přípravy na film Hobit. Soudkyně v Los Angeles nyní odmítla o penězích rozhodnout a přenechala to porotě. Tím se případ protahuje nejméně do října, což pro Tolkienova syna Christophera, kterému je osmdesátčtyři let, není dobrá zpráva.

Foto: Reuters

Režisér Peter Jackson vydělal s Pánem prstenů miliardy dolarů, producenti se ale nechtějí dělit s Christopherem Tolkienem.

Článek

Soudkyně Ann I. Jonesová odmítla návrh, aby rozhodla sama bez poroty, i další návrhy, podle kterých měla vyřešit alespoň část žaloby hned a zbytek nechat porotě. Případ se tedy bude řešit až 19. října, kdy porota zasedne.

Advokátka společnosti New Line Cinema doufá, že se soud k návrhu ještě vrátí, protože většina otázek, které se v kauze řeší, je podle ní vhodná spíše pro soudce než pro porotu. Soud nevyloučil, že návrh mohou opakovat. "Rozhodně máme v úmyslu podat žádost znovu, až bude vhodná doba," uvedla.

Tolkienův Trust, který spravuje dědictví slavného autora, žaloval New Line Cinema v únoru 2008, tehdy ještě média psala o zhruba poloviční částce, nyní je to 220 miliónů dolarů. Podle smlouvy z roku 1969 má žalující strana dostat 7,5 % hrubých zisků z filmů a produktů s nimi spojených.

Bude Hobit?

Loni se Christopher Tolkien pokusil soudně zastavit natáčení velkofilmu Hobit. V něm se pravděpodobně znovu objeví Sir Ian McKellen (Gandalf z Pána prstenů) a překvapivě také Viggo Mortensen (Aragorn), přestože v příběhu o Hobitovi z roku 1937 žádný Aragorn nefiguruje.

Hobita, který by měl být v kinech v roce 2012, bude natáčet mexický režisér Guillermo del Toro s producentem Peterem Jacksonem, který se podílel i na scénáři. Film bude mít dva díly a ten druhý vůbec nevychází z knižní předlohy. Má vytvořit jakýsi most mezi tím, co se dělo v Hobitovi, a začátkem Pána prstenů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám