Hlavní obsah

Do kin přichází čtvrtý díl Terminátora

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokračování Terminátora mělo zkusit vykřesat ze slavné série ještě něco nového. Tvůrci v čele s režisérem McG (vlastním jménem Joseph McGinty Nichol) přesunuli děj napevno do budoucnosti, do času po soudném dni, kdy je zbytek lidské populace soustředěn jen do malých a osamělých skupinek, které se snaží čelit nadvládě strojů.

Článek

Do hlavní role Johna Connora získali obvykle charismatického Christiana Balea a k účasti přemluvili i legendu předchozích tří filmů, toho času kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera (objeví se tu na pár okamžiků jeho hlava počítačově namontovaná na cizí tělo).

Jenže výsledek není nikterak přesvědčivý. Akční scény, jako ta u benzínové pumpy, kde vybuchují auta a kradou se lidi, jsou slušně natočené, ale takřka bez nápadu. McG potvrzuje svoji pověst zručného řemeslníka, který ale nedokáže nabídnout nic víc, než právě jen rutinérsky odvedený průměr.

Transplantace srdce je samozřejmostí

Klíčové souboje mezi zástupci lidské rasy a stroji pravidelně končí tím, že se člověčí outsider ocitá v defenzívě, podívá se vzhůru a pak zařídí, aby něco ze stropu na stroj spadlo a udělalo z něj hromádku šrotu. Tenhle princip se opakuje nejméně třikrát. Logika navíc není největší předností scénáře, řešení zápletky je vcelku bezproblémově odhadnutelné, vtip a nadsázka chybí a občas se do kinosálu šíří i trapnost. Největší políček publikum dostane při naprosto samozřejmé závěrečné transplantaci srdce na jakémsi polním lůžku.

:.Lépe než výkon Christiana Balea působí atmosféra světa po soudném dni.

A tak nakonec hlavní předností čtvrtého Terminátora je kromě už v minulosti vyzkoušených zbraní (hláška „Já se vrátím.“) především atmosféra, které velmi pomáhá i neobvyklý materiál, na nějž se natáčelo. Tvůrci použili starý film, který ještě nechali několik dní vysušit na slunci. I díky tomu je ponurost postapokalyptického světa snadno uvěřitelná.

Oslava lidské humanity

Jiná věc je, jak Terminator Salvation působí jako celek. Jeho myšlenka je jasná: lidé mají srdce a cit, což je něco, co stroje nikdy mít nebudou. V tom je jejich síla, a proto mají šanci zvítězit. Oslavu lidské humanity pak mají podpořit i propojení, které svět strojů má s některými totalitními režimy minulosti. Jsou tu transporty, koncentrační tábory i něco jako plynové komory.

Škoda, že onen koncept není promyšlenější a že nemá oporu třeba v hereckých výkonech: Christian Bale, který by měl hrát prvního z lidí, je emočně prázdný, svou lidskost skrývá příliš dovedně. Mnohem víc jako člověk působí v roli polorobota Marcuse Wrighta Sam Worthington. Jenže ten zase paletu své postavy neuhraje, herecky na to nemá.

:. Terminator 4

Režisér McG nedokázal Terminátora svým filmem probudit do nového života, ne snad, že by neměl vůbec co nabídnout, ale nepřináší nic, co by nebylo k vidění v každém druhém akčním snímku. Proto nemůže čtyřka vzbudit ani částečně takový rozruch jako první a druhý díl v letech 1984 a 1991.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám