Hlavní obsah

Lanugo má našlápnuto na český objev roku

Novinky, Stanislav Dvořák

Vynikající nová formace Lanugo, v níž figuruje např. Viliam Béreš (Toxique) a zpěvačka Markéta Foukalová (ex-Madfinger) má našlápnuto na objev roku 2009. Sedmého června pokřtí v klubu Jazz Dock v Praze své první CD nazvané jednoduše Lanugo.

Článek

Deska Lanugo obsahuje sedm vlastních písní s anglickými texty, jednu vlastní skladbu na text básně Josefa Kainara a jeden přearanžovaný standard (píseň At Last, slavná v podání americké legendy Etty James).

"Album vznikalo od podzimu 2008 až do května 2009 ve Studiu Svárov za spolupráce zvukového mistra Lukáše Martinka; mastering alba provedl věhlasný Bob Katz ve studiu Digital DOmain na Floridě v USA," sdělila Naďa Machková z 2media.

Pop-jazz a doteky elektroniky 

Lanugo hrají moderní pop, jazz, soul i jemné doteky elektroniky. Jejich mladá ale zkušená zpěvačka přináší romantický i jazzově rafinovaný vokál a vyspělí muzikanti obohacují tvar "obyčejné" písničky o řadu překvapivých zvratů, přesto zůstávají melodicky čitelní.

Foukalová navzdory svému mládí (ročník 1981) prošla řadou skupin. V klubech se objevovala např. s Takin‘ Off, Leguar Gr, dost známá byla funková formace Madfinger. V roce 2005 si Madfinger vysloužil hlavní cenu pro mladé umělce na Philips Jazz Festivalu. Jinak zpěvačka spolupracovala např. s Michalem Pavlíčkem (Na Kloboučku, hudba k seriálu Dobrá čtvrť), Michalem Prokopem (deska Poprvé naposledy a Live 60) nebo s Kamilem Střihavkou (WooDoo, B.S.P., The Leaders).

Zvuk Lanuga dotváří kromě basy a bicích (Rastislav Uhrík, Milan Kopřiva) další výborní muzikanti mladší generace - Miroslav Hloucal (trumpeta), Mirek Šmilauer (kytara) a v neposlední řadě Viliam Béreš (klavír).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám