Hlavní obsah

Písecký filmový Festival nad řekou nabídne také adaptace Franze Kafky

– Písek
Právo, Zbyněk Vlasák

Jiří Králík, bývalý šéf Letní filmové školy v Uherském Hradišti, buduje vlastní festival. Měl by se usadit v Písku a jeho první ročník je naplánován od 31. července do 9. srpne. Třemi dny se bude krýt právě s uherskohradišťskou akcí.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Věra Chytilová přislíbila účast na píseckém Festivalu nad řekou.

Článek

Písecký Festival nad řekou plánuje promítnout sto sedmdesát celovečerních a sto padesát krátkých snímků a soustředí se na tři programové cykly. Svět Josefa K. nabídne adaptace děl Franze Kafky.

V souvislosti s nimi by do Česka měli přijet i slavní režiséři, kteří hledali právě u pražského spisovatele inspiraci: exmontypythonovský Terry Gilliam, Jan Němec nebo Zbigniew Rybczynski.

Druhý cyklus se jmenuje Zlatá šedesátá a má ambici složit poctu české nové vlně. Účast přislíbili kromě zmíněného Jana Němce také Věra Chytilová nebo Jan Švankmajer.

Třetím pilířem programu bude sekce argentinského filmu, jejímž hlavní hostem má být režisér Carlos Sorín, mimo jiné držitel Stříbrného lva z festivalu v Benátkách. Vzhledem k finančním nesnázím byla zrušena původně ohlášená přehlídka tibetských snímků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám