Hlavní obsah

Režisér Jan Novák: Na estébáky jsme šli se skrytou kamerou

Právo, Zbyněk Vlasák

Jan Novák, režisér nového dokumentu Občan Havel přikuluje, v rozhovoru s Právem popisuje natáčení bývalých estébáků: "Některých jsme se neptali, natáčeli jsme skrytou kamerou. Problém mi to nedělalo, otočili jsme proti nim jejich metody. Svolení jsme od obou získali, až když jsem jim posléze promítl celý dokument. Jeden z nich si vzal těch 100 dolarů, které jsme každému dávali, a řekl: „Jdu se ožrat, zkazil jsem si STB život.“

Foto: ČTK

Rodina režiséra Jana Nováka emigrovala v roce 1969 do USA.

Článek

Občan Havel přikuluje je volným pokračováním vašeho dokumentu Občan Havel jede na dovolenou. Mají dost styčných bodů...

Oba jsou inspirovány konkrétní událostí, ale snaží se rezonovat v širších souvislostech. Mají chronologickou strukturu a do toho pár tematických celků, které by měly ty věci trochu zobecňovat. Přes banální úroveň běžného světa odhalují, jaké bylo žít ve světě normalizace. A obsahují humor, proto, že je sdělný, i proto, že jsem chtěl diváky pobavit. Přes absurdnost konkrétních věcí, třeba, že prominentní disident jede na dovolenou a sledují ho tři stovky policistů, ukazujeme, jak byl celý systém odsouzen k zániku.

Kritici vašim dokumentům vyčítají, že člověk, který o normalizaci nic neví, se o ní taky nic nedozví.

To já si nemyslím, pravda, nemám tam přednášku o historii, ale třeba Občan Havel jede na dovolenou s vysvětlující preambulí na začátku fungoval i v Americe.

Jak jste donutil k vystoupení před kamerou bývalé estébáky, kteří měli Havla v době jeho práce v pivovaru na starost?

Těch dvou jsme se neptali, natáčeli jsme skrytou kamerou. Problém mi to nedělalo, otočili jsme proti nim jejich metody. Svolení jsme od obou získali, až když jsem jim posléze promítl celý dokument. Jeden z nich si vzal těch 100 dolarů, které jsme každému dávali, a řekl: „Jdu se ožrat, zkazil jsem si STB život.“ No a k tehdejšímu místnímu šéfovi policie jsme prostě natvrdo přišli se zapnutou kamerou. Bylo zajímavé, že se nám nepodařilo k natáčení přesvědčit skoro žádné ženy, zafungovala marnivost, říkaly, že jsou na kameru už moc staré.

Bylo těžké přemluvit Jiřinu Bohdalovou k vyprávění historky, jak si nechala naříznout ret, aby v televizi nemusela pomlouvat Václava Havla?

Koupil jsem si její životopis kvůli fotkám a tam jsem v jednom odstavci objevil tuhle historku, tak jsem jí zavolal a ona nám vyšla vstříc. Myslím, že jí dělalo dobře, že bude v dokumentu ve společnosti všech těch disidentů. Ale to je jen má spekulace.

Neuvažoval jste po úspěchu „konkurenčního“ Občana Havla o jiném názvu?

My jsme ta dvě slova měli jako první, už v Občan Havel jede na dovolenou, a právě proto, že jsou mezi mými dokumenty styčné body, nechtěli jsme ho měnit. Ale nepřijde mi to zas tak důležité.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám