Hlavní obsah

Český studentský film získal první cenu na festivalu v Cannes

– Cannes • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Věra Míšková

Snímek Bába režisérky Zuzany Špidlové získal na prestižním filmovém festivalu v Cannes první místo v sekci Cinéfondation. Ta je určena pro filmové školy a mladé filmaře. Snímek, který popisuje příběh pubertální dívky, která se velmi svérázným způsobem stará o svou nemohoucí babičku, zabodoval již loni na Famufestu.

Foto: René Volfík, ČTK

Režisérka filmu Bába Zuzana Špidlová.

Článek

„Jsem ještě v šoku, vůbec se nemohu vzpamatovat,“ řekla Právu bezprostředně po vyhlášení cen Špidlová a dodala: „Znamená to pro mě moc, s cenou je spojena finanční odměna, díky níž budu moci celý rok jen v klidu pracovat na scénáři. Ještě důležitější ale je, že jako vítěz mám garantováno, že se bude můj celovečerní debut hrát v programu canneského festivalu.“

Společně se snímkem Bába bylo do užšího výběru přehlídky nominováno 17 finalistů. Pořadatelé vybírali ze 1443 studentských snímků z celého světa.

Film Bába je letos jediným snímkem českých tvůrců, který se ucházel o cenu na festivalu v Cannes. Bába je zároveň prvním českým hraným filmem, který kdy získal nominaci v sekci Cinéfondation. Do studentské sekce se už ale v minulých letech probojovaly animované snímky mladých českých tvůrců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám