Hlavní obsah

R.E.M. i Radiohead pilně pracují ve studiu na novinkách

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupiny R.E.M. a Radiohead, obě z nejslavnějších na světové scéně, zamířily do studií, aby letos natočily nová alba. Všechno je ale ještě na začátku, např. zpěvák Michael Stipe písničky dosud neslyšel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michael Stipe (R.E.M.)

Článek

Kytarista R.E.M. Peter Buck prozradil, že s basistou Mikem Millsem pracovali ve studiu Portlandu a nahráli základy k několika melodiím, které je napadly během turné s deskou Accelerate, které se zastavilo mimo jiné i v Praze. Doufají, že zpěváka Michaela Stipa budou inspirovat.

Také uvedli, že písničky budou aranžované poněkud jinak než na desce Accelerate, zaměřené hodně do klasického rocku. R.E.M. na ní vykouzlili několik vynikajících riffů a melodií a kromě toho, že patřila dlouho k nejprodávanějším, vysloužila si i uznání téměř ve všech recenzích.

Buck upřesnil, že nová nahrávka bude stylově širší a Michael (Stipe) se přesně na to těší: "Jsou tam pěkné akustické věci, některé hodně hlučné rockové a něco jako popík, má to široký záběr," řekl kytarista.

Radiohead "nahlas a chaoticky"

S producentem Nigelem Godrichem novinku kutají Radiohead. "Bylo to hodně nahlas a chaotické, ale zábavné," popsal první dojmy basista Colin Greenwood pro BBC. “Zní to skvěle, jsme na začátku a je to trochu jako album s výstřižky, všechno se ještě vznáší ve vzduchu," dodal.

Podle magazínu Rollingstone je to o to pozitivnější zpráva, že během nahrávání minulého CD měl skupině hrozit i rozpad. Jedna z písní na nové desce by mohla být Super Collider, Radiohead jí už hráli na posledním turné naživo, doplnil Rollingstone.

Reklama

Výběr článků

Načítám