Hlavní obsah

Sopranistka Janková: Haydnovy písně je třeba znovu objevovat

Právo, Vladimír Říha

Sopranistka Martina Janková vystoupila Na Pražském jaru a v rozhovoru s Právem říká, že Haydnovy písně je třeba znovu objevovat. Prozradila něco o natáčení dokumentu o ní i o práci v divadle v Curychu.

Foto: ČTK

Sopranistka Martina Janková zpívala na Pražském jaru.

Článek

Po loňském lednovém koncertu jste se vrátila do Prahy. S čím?

Program se švýcarským klavíristou Gérardem Wyssem sestával pouze z písní Josepha Haydna. Natočila jsem ho předtím na CD, které právě vychází u Supraphonu a obsahuje anglické a německé písně.

Jak jste je objevili a kde jste je natočili?

Má třetí deska je celá natočená v Curychu v rozhlasovém studiu. Vybírali jsme ze čtyř set písní, které Haydn během anglického pobytu napsal. Jsou tam i lidové písně skotské i velšské. Zpívám anglicky a německy a kuriozitou je, že jsme po písních pátrali hlavně v Evropě a nakonec jsme jich nejvíce našli v basilejské Akademii.

Loni se v naší televizi promítal televizní dokument o vás. Nevznikne pokračování?

Určitě ne, přece jenom je to zásah do soukromí. Tehdy jsem svolila jen proto, že jsem ostravský štáb částečně znala a vznikla mezi námi při natáčení výborná spolupráce.

Co vás čeká v nejbližší době?

Jelikož jsem v divadle v Curychu nyní jen na půl úvazku, mám více času na další aktivity. V Curychu jsem měla premiéru Mozartovy Cosi fan tutte, pak jsem debutovala ve Spojených státech v Clevelandu jako Zuzanka ve Figarově svatbě.

Figarova svatba v curyšské inscenaci vyšla i na DVD, stejně jako Don Giovanni a Orlando. Po Curychu, Salcburku a Grazu, kde zpívám pod Nikolausem Harnoncourtem v Händlově Jeftovi, se na podzim vrátím do České republiky a budu zpívat 9. října na Moravském podzimu a v Ostravě na Svatováclavském festivalu.

A co Praha a Národní divadlo?

Příští rok mne čeká premiéra v pražském Národním divadle během dalšího ročníku Pražského jara v Mozartově Idomeneovi. Z recitálu v ND letos sešlo, protože prý po recitálu na Pražském jaru nelze vystoupit půl roku v Praze.

Ale mám hodně dalších koncertů a operních představení v Curychu, Ženevě, na Vánoce se chystám do Izraele. Čeká mne toho dost a těším se již na léto 2010, kdy plánuji tříměsíční pauzu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám