Hlavní obsah

Eurosong: Gipsy.cz pobavili, ale do finále nepostoupili

Novinky, Stanislav Dvořák
Moskva

V Moskvě proběhlo v úterý semifinále 54. ročníku Eurovision Song Contest neboli Eurosongu. Písničková soutěž pověstná svou bizarností se tentokrát vyhnula extrémům, ale přece jen nebyla nouze o exoty. Čeští Gipsy.cz do finále nepostoupili.

Článek

Čeští zástupci Gipsy.cz se v Moskvě připravovali celý týden. Nacvičili píseň Aven Romale,

kterou vybrali čeští televizní diváci. Rapper a zpěvák Gipsy vystoupil v obleku romského Supermana neboli Supergipsyho.

Není ovšem jisté, zda ironické ladění české písničky mezinárodní obecenstvo pochopilo. Show doprovázely retro videoprojekce ve stylu komiksu.

V Eurosongu působila jejich show poměrně originálně a profesionálně. Ostudu si neuřízlo ani Portugalsko s Flor-de-lis mixem folkloru a popu nebo islandská zpěvačka Yohanna. Jak dodal komentátor Jan Rejžek, kromě toho, že dobře zpívá, navíc "nekouří, nepije a třídí odpadky". Co víc si přát.

Z průměrnosti se nepodařilo vybřednout Švédsku (Malena Ernmanová a její pop-opera), Arménii (Inga a Anush), Švýcarsku (špatná a velmi opožděná kopie U2), ani Turecku (zpěvačka Hadise, která místo místních etnických vlivů přinesla jen průměrný a nudný dancefloor).

Za hranice běžně únosného kýče se přenesl např. Bělorus Petr Elfimov, metrosexuální chlapík s příšerným řetízkem a zastaralým symfonickým metalem. Konkuroval mu Bulhar Krassimir Avramov, který předvedl podivný středověký oblek a falzetové kvílení v disco rytmu bez melodie.

Do finále postupují:

Turecko - Hadise

Švédsko - Malena Ernmanová

Izrael - Noa a Mira Awad

Portugalsko - Flor-de-lis

Malta - Chiara

Finsko - Waldo's People

Bosna a Herzegovina - Regina

Rumunsko - Elena

Arménie - Inga a Anush

Island - Yohanna

Hudebně byli nepřekvapivě nejlepší závěreční Alexandrovci. "Oči čórnyje" a "Ka-ka-ka-linka" nemůže nikdy zklamat, Alexandrovci ovšem nejsou soutěžící a hlasovat pro ně nelze.

Reklama

Výběr článků

Načítám