Hlavní obsah

Nezveřejněné texty George Harrisona jsou vystaveny v Londýně

Právo, Novinky, Karolina Zarzycká, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Dosud nezveřejněné texty písní zesnulého člena Beatles George Harrisona vystavili v galerii Britské národní knihovny v Londýně. Oficiální životopisec legendárních Beatles Hunter Davies posbíral v šedesátých letech útržky papírů, které muzikanti odhodili na podlahu studia během nahrávání.

Článek

Hunter Davis nedávno mezi sesbíranými papírky náhodou našel i texty, které Harrison napsal, když mu bylo asi 23 let. „Nemohu uvěřit tomu, že jsem je měl celá léta doma a objevil je až nyní,“ řekl Davies.

George  Harrison se zapojil do kapely, již původně založil John Lennon s Paulem McCartnym. Jako poslední doplnil čtveřici bubeník Ringo Star. Původní jméno rokenrolové skupiny Quarry Man se změnilo na The Silver Beetles, od čehož byl již jen krůček k názvu, který později obletěl svět: The Beatles.

Brouci začínali svoji kariéru koncerty v hamburských a liverpoolských klubech a v roce 1962 vydali svou první nahrávku Love Me Do. Beatlemánii odstartovala až deska Please Please Me a následné turné po Spojených státech v roce 1964.

Čtyři mladíci z Liverpoolu vzali ztečí nejen hudební žebříčky, ale i srdce nekonečných zástupů pištících fanynek. Neshody, které se v kapele projevovaly, vyvrcholily v roce 1970 jejím rozpadem.

Reklama

Související články

Beatles jako studijní obor

Liverpoolská univerzita Hope se rozhodla uctít slavné rodáky a rozšířila nabídku studia o magisterský studijní program nazvaný The Beatles, Popular Music And...

Výběr článků

Načítám