Hlavní obsah

Hitlerův raný autoportrét půjde do dražby

– Londýn
Právo, znk

Zřejmě nejranější autoportrét nacistického diktátora Adolfa Hitlera má být vydražen koncem dubna v Anglii. Aukční síň Mullock’s nabídne také tucet dalších kreseb, které budoucí vůdce vyhotovil v Rakousku, oznámil deník The Daily Telegraph.

Článek

Akvarelový autoportrét zachycuje mladého Hitlera na kamenném můstku, vedle jsou křížek a iniciály A. H. Postavě chybí nos a ústa, ale charakteristická ostrá patka patří nepochybně jemu. Akvarel je z roku 1910, kdy bylo rakouskému rodákovi jednadvacet let, takže zřejmě je to jeho nejranější autoportrét. Kresby objevil v Německu po válce britský důstojník. Mladý Hitler se chtěl stát malířem, vídeňská Akademie výtvarných umění ho však dvakrát odmítla.

Diktátorovy autorské podobizny jsou vzácné, v roce 1999 byla skica tužkou z roku 1926 prodána za zhruba tisíc liber (přes 29 tisíc korun). Další práce v aukci nesou data 1908 až 1912. Jde většinou o kresby květin či krajinky. Jedna z nich znázorňuje horskou chatu, další idylku u řeky či venkovská stavení. Mullock’s očekává celkový výnos v řádu desetitisíců liber.

„Je nadmíru zajímavé, jak se z tvůrce, kterého zajímaly poklidné venkovské náměty, stal později netvor,“ podotkl expert aukční síně Richard Westwood Brookes.

„Z uměleckého hlediska je zjevné, proč se Hitler jako malíř neproslavil. V nejlepším případě jde o práce poměrně zručného amatéra, ve svém provedení až hrubé,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám