Hlavní obsah

Kniha říkanek vystřídá fotky, malovánky i komiks

Právo, Jan Rychetský

Doktor Racek jede na prázdniny. Tak se jmenuje dětská knížka, která nedávno vyšla v nakladatelství Labyrint. A stojí za povšimnutí. Je totiž netradiční a neotřelou moderní ukázkou tvorby pro děti. Obsahuje tolik výtvarných forem najednou, až oči přecházejí.

Foto: Archiv, Právo

Milada Rezková: Doktor racek jede na prázdniny

Článek

Rozmanitost přitom není na úkor srozumitelnosti a hravosti. Právě naopak. Předškoláci si s ní mohou zažít opakovaná dobrodružství, protože budou mít na stránkách stále co objevovat. Lehké říkanky Milady Rezkové vyprávějí o doktorovi, kterému už jde v ordinaci všechno krkem, a tak se na motorce značky Jawa vydá na výlet.

V liberecké zoo navštíví zebry, vyřítí se na Ještěd a cestou do Krkonoš se dozví o pumpařově kulinářském zážitku, což je na další straně vylíčeno právě komiksem. Při jízdě ho kvůli rychlosti pokárá dopravák, u Jičína prohodí slovo s veverkou, zajde na maškarní bál lesní havěti a skončí kdesi u Berounky. Tím jeho prázdniny končí.

Autor se kresbami vrací do dětství

Po výtvarné stránce knížce vévodí často dokreslené fotky voskové figurky doktora Racka a různorodé kresbičky. Některé jakoby namalovalo dítě v mateřské, jiné prozradí pevnou ruku školeného kreslíře.

Jejich autor a studovaný výtvarník Lukáš Urbánek tak dokazuje, že se umí ve výtvarném projevu vrátit do dětství. Ve snové pasáži o halucinogenní jízdě zase nezapře mozek pětatřicátníka. Zaujme i opakované a dosti nevšední střídání druhů písma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám