Hlavní obsah

Jaromír Nohavica: I moji Pražané mi rozumějí

Právo, Radmila Hrdinová

Album Ikarus od Jaromíra Nohavici se stalo nejprodávanější Deskou roku 2008. "Těší o to víc, že to není cena, kterou rozdává nějaká komise, ale lidi tím, že si tu desku koupí," řekl v rozhovoru Nohavica, který se připravuje na premiéru Mozartovy Figarovy svatby v Divadle Antonína Dvořáka, kde poprvé zazní české libreto.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Jaromír Nohavica vydá v červnu CD a DVD z koncertu v Lucerně.

Článek

Těší o to víc, že to není cena, kterou rozdává nějaká komise, ale lidi tím, že si tu desku koupí. Jsou to takové volby nohama, prostě oni jdou do obchodu a desku si za svoje peníze koupí, takže je to takové spravedlivé kritérium. Navíc mě těší, že to s naším trhem není tak prohnilé, jestliže si můžu vydat desku bez marketingových kouzel a reklam, z písniček, které jsem si napsal pro sebe a pro své nejbližší.

Kromě toho vás čeká další událost – premiéra vámi přeložené Mozartovy Figarovy svatby v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě...

Premiéra bude 8. března v Divadle Antonína Dvořáka. Moc se těším, až si sednu do čtvrté řady a poprvé mi zazní Figarka česky v mém překladu.

Pro ostravskou operu jste přeložil už Mozartovy opery Cosi fan tutte a Dona Giovanniho, který bude v rámci festivalu Opera 2009 uveden v neděli 22. února v pražském Stavovském divadle. V čem byla práce na Figarce odlišná?

Bylo to těžší v tom, že to bylo už třetí setkání s Mozartem. Když jsem překládal Cosi fan tutte, tak jsem si připadal takový lehký, vzdušný, plný slov, u Giovanniho už to bylo horší, cítil jsem se svázaný větší zodpovědností a slov, kterých se dalo použít, bylo méně.

Figarka je navíc konverzační záležitost, což je pro libretistu dvojnásobně těžké, a pak, když se dvakrát zadaří, všichni očekávají, že to vyjde i potřetí. Takže člověk sedí jako na trní a obrací každé slovo pětkrát, aby to nezkazil. To očekávání strašně zavazuje. Jinak to byla velká radost, stejně jako při práci na předchozích dvou titulech. Ale tím s Mozartem končím.

Takže libretista Nohavica se vrací k Nohavicovi písničkáři. Kdy vyjde nová deska?

Všechny své přátele zvu do pražské Lucerny, kde po Velikonocích budu mít tři koncerty 14., 15. a 16. dubna. Koncerty se budou natáčet, a pokud se vše podaří, vznikne DVD a CD Jarek Nohavica v Lucerně, které vyjde v červnu. Bude to taková pražská sestra ostravského Doma. Na rozdíl od industriální ostravské Karoliny z ní bude cítit secesní duch Lucerny, vyberu i divadelnější repertoár, možná víc intelektuálský, komornější.

To, co jsem nezahrál v Karolině, zahraju v Lucerně a samozřejmě tam bude i pár nových písniček pro mé Pražany, kteří mi taky rozumějí. A na Vánoce by to mohlo vyjít jako komplet Jarek Doma / Jarek v Lucerně.

Reklama

Související témata:

Související články

Opera 2009 představí Janáčka i Nohavicu

Tři Janáčkovy opery i české přebásnění Mozartova Dona Giovanniho z pera Jaromíra Nohavici představí od 21. 2. do 17. 3. v Praze 9. ročník Festivalu hudebního...

Výběr článků

Načítám