Hlavní obsah

Květa Pacovská slaví osmdesátiny

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světoznámá malířka, sochařka a ilustrátorka Květa Pacovská slaví v pondělí osmdesátiny. U nás ji zná málokdo, ve světě je známá hlavně originálními knižními ilustracemi a tvorbou experimentálních autorských knih. Nakladatelství Benteli ji zařadilo do vydavatelského plánu vedle Pabla Piccasa či Paula Klee.

Článek

V roce 1992 získala Cenu Hanse Christiana Andersena, o které se říká, že je to Nobelova cena za dětskou literaturu. Dostala i cenu Goldene Letter pro nejkrásnější knihu světa za titul Papier Paradise, kterou vytvořila jako poctu osobnosti Kurta Schwitterse, a Cenu Vladimíra Boudníka. V roce 1952 absolvovala VŠUP, obor monumentální malba u Emila Filly. Jejím životním partnerem se stal Milan Grygar, jeden z našich nejvýznamnějších grafických designérů.

To, že se rozhodla pro ilustraci dětských knih, bylo jednak východiskem z těžké životní situace 50. let, ale zároveň pro ni měly knihy již v dětství velké kouzlo. První galerii, kterou děti navštíví, je podle ní kniha. Ale její knihy mají i utilitární funkci. Jsou od toho, aby si na ně děti mohly sáhnout.

Již skoro dvě desetiletí pracuje na autorských knihách, ty jsou originální i proto, že se Pacovská snaží, aby je bylo možné vnímat všemi smysly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám