Hlavní obsah

Cenu Boudníka získal Vojtěch Kovářík

Právo, Peter Kováč

Letos teprve dvaatřicetiletý výtvarník Vojtěch Kovářík získal v úterý prestižní Cenu Vladimíra Boudníka udělovanou nejvýznamnějším grafikům za celoživotní dílo. Porota ocenila jeho výjimečné linoryty, které tiskne v nízkých nekomerčních nákladech.

Foto: Archív, Právo

Porota ocenila zejména autorovy linoryty.

Článek

Marcel Fišer, ředitel Galerie Klatovy – Klenová, který autorovi připravil soubornou výstavu, k tomu říká: „Kovářík si nic neusnadňuje a na svou práci klade ty nejvyšší nároky. Díky tomu se každý jeho nový tisk stává výtvarnou událostí."

Kovářík patří už po léta mezi uznávané tvůrce. Takřka pravidelně si odnášel ocenění ze soutěžní přehlídky Grafika roku, v roce 2004 získal hlavní cenu na Mezinárodním trienále grafiky v Praze, loni mu byla udělena cena na přehlídce světového linorytu v německém Bietigheim-Bissingen.

Boudníkova cena od roku 1995

Boudníkova cena byla založena roku 1995 občanským sdružením Inter-Kontakt-Grafik a mezi její laureáty patří mimo jiné Ladislav Čepelák, Alena Kučerová, Květa Pacovská, Jiří Anderle a Michal Cihlář. Dotuje ji hlavní město Praha částkou 30 tisíc korun.

Současně s udělením ceny je v Clam-Gallasově paláci v Praze od 13. února do 18. března otevřen pro veřejnost už čtrnáctý ročník soutěžní přehlídky Grafika roku, který je se svými 224 exponáty největší bilancí současné tvůrčí grafiky v České republice. Autorská výstava Vojtěcha Kováříka je její součástí.

Organizátorka expozice, historička umění Simeona Hošková pro Právo řekla: „Přehlídka poskytuje pracovní pohled na aktuální grafickou scénu v celé její rozmanitosti. Letošní ročník charakterizuje nízký věk laureátů, ať se jedná o Cenu Vladimíra Boudníka nebo cenu v hlavní kategorii Grafka roku, kterou obdržel nedávný absolvent Vysoké školy uměleckoprůmyslové Lukáš Kudrna.“

Novinkou je zařazení doprovodných výstav zahraničních umělců ve spolupráci se zahraničnímu instituty v Praze – jde o výstavu grafiky a objektů Andrzeje Bednarczyka, profesora Akademie výtvarných umění v Krakově, a expozici grafických montáží Gábora György Nagye z Maďarska, oceněného loni na Mezinárodním bienále v Gyoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám