Hlavní obsah

Recidivista dostal 14,5 let za pokus zabít dva lidi

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Čtrnáct a půl let by se neměl recidivista a alkoholik Petr Rosička (49) z Havířova napít svého oblíbeného krabicového vína. Tak dlouhou dobu musí strávit za mřížemi podle pondělního verdiktu Krajského soudu v Ostravě za to, že se 15. dubna pokusil zavraždit svou družku Ludmilu a po ní i kamaráda Jaroslava, který se snažil napadení zabránit.

Článek

Oba v těžké opilosti pobodal ve svém bytě kuchyňským nožem do hrudníku a dalších částí těla. U obou těžce zraněných nůž minul srdce, v případě Rosičkovy přítelkyně jen o několik milimetrů. "Přežili jen díky včasné lékařské pomoci," řekla soudkyně Lenka Čechová s tím, že napadení po útoku postupně vyběhli na ulici, kde zkolabovali. Pak skončili v nemocnici, kde byli operováni a museli se několik týdnů léčit.

Čtyři dny jenom popíjeli

Důvod zločinu z poloviny letošního dubna nezná nikdo, dokonce ani jeho aktéři včetně odsouzeného. Všichni totiž byli úplně namol. "Nejméně čtyři dny systematicky požívali alkoholické nápoje. To se odrazilo i na schopnosti sdělit, co se v bytě vlastně odehrálo," řekla Čechová.

Z útržků výpovědí je jasné jen to, že do havířovského bytu Petra Rosičky, který obýval se svojí o čtyři roky mladší družkou, se pět dní před vraždou nastěhoval další muž a žena. "Předtím bydleli v zahradní chatce, která jim ale shořela," řekla soudkyně.

V minulosti již dvakrát odsouzen

Záliba alkoholu byla společná všem čtyřem spolubydlícím. Na svou přítelkyni se Rosička vrhnul 15. dubna večer s nožem v ruce. Jeho známý Jaroslav B. se jí snažil přispěchat na pomoc, ale Rosička napadl i jeho.

Obžalovaný byl v minulosti už dvakrát odsouzen za podobnou trestnou činnost. "V obou případech šlo o útok nožem, který byl vždy vyprovokován druhou osobu. Pokaždé to bylo pod vlivem alkoholu," popsala soudkyně minulost Rosičky, který se z vězení naposledy vrátil začátkem roku 2004.

"Několikrát byl podrobován protialkoholnímu léčení, ale odmítal se tomu podvolit," dodala soudkyně. Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzený i státní zástupce si ponechali lhůtu pro odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám