Hlavní obsah

Muž chtěl zavraždit policistu, dostal 12 let

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Sklopená hlava a smutný výraz v očích byly jediným, na co se v pondělí v jednací síni Krajského soudu v Brně zmohl 38letý Lubomír Oslanec z Větrného Jeníkova na Jihlavsku, když vyslechl svůj trest za pokus vraždy policisty, nedovolené ozbrojování a násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci z května letošního roku. Soudci ho poslali do vězení se zvýšenou ostrahou na 12 let.

Článek

Přísný trest mu vyměřili za to, že 3. května nejdříve udeřil svou matku a posléze jí přiložil k hlavě ilegálně drženou pistoli se slovy, že by se jí nejraději zbavil. Když po chvíli přijeli na žádost napadené ženy policisté, Lubomír Oslanec na jednoho z nich namířil pistoli a zmáčkl. Výstřel nevyšel jen šťastnou náhodou. Po zásahu policisté navíc v jeho bytě našli vojenské dvě pušky, několik pistolí a malé výbušniny.

Policistu zachránila šťastná náhoda

"Vina obžalovaného je jednoznačně prokázaná a jeho tvrzení, že nechtěl nikomu ublížit a nevěděl, že proti němu zasahují policisté, je účelová. Podle důkazů ho uniformovaní policisté vyzývali několikrát. Když vnikli do jeho bytu, tak proti veliteli zásahu Miloši Prchalovi namířil zbraň a zmáčkl spoušť. Výstřel nevyšel jen díky závadě na střelivu, nikoliv z vůle obžalovaného," uvedla předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová.

Přestože se Lubomír Oslanec hájil, že nevěděl, co se děje, byl rozespalý a netušil, že jeho matka zavolala policii, soudci mu neuvěřili ani slovo. Navíc ho usvědčovaly výpovědi všech svědků, kteří potvrdili, že kritického dne byla obec na nohou a všichni slyšeli, jak ho policisté na jedné straně vyzývají, aby vyšel ven a na druhé straně uklidňovali velmi rozrušenou ženu, které syn vyhrožoval zabitím.

Proti výstřelu by nepomohla ani neprůstřelná vesta

Protože Oslanec byl nebezpečný, ozbrojený a navíc opilý, rozhodli se policisté po krátké poradě, že vniknou do bytu, což jim povolila i matka pachatele. Když selhaly všechny pokusy a výzvy byly marné, přistavili ke zdi žebřík a dva v neprůstřelných vestách vnikli oknem do bytu. Tam na ně mířil Oslanec pistolí, kterou také použil právě proti Miloši Prchalovi. Když selhal náboj a obžalovaný pistoli přebíjel, podařilo se ho zajistit.

Že šlo o reálné nebezpečí vraždy policisty, potvrdila i soudní znalkyně z oboru soudního lékařství Svatava Duchaňová, která uvedla, že policista Prchal byl ohrožený na životě, protože vzdálenost mezi jeho tělem a pistolí byla necelý metr. "Mohlo dojít i k zasažení jiných míst, než která byla chráněná neprůstřelnou vestou. Navíc z takové blízkosti by zásah do vesty mohl mít i druhotné životu nebezpečné poranění orgánů v těle," uvedla znalkyně.

Státní zástupce rozsudek přijal a vzdal se práva odvolání. Lubomír Oslanec si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, zda se proti trestu odvolá k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výstřel na zasahujícího policistu nevyšel

Skladování zbraní a také jejich používání proti lidem dostalo v pondělí před senát Krajského soudu v Brně 38letého Lubomíra Oslance z Větrného Jeníkova...

Výběr článků

Načítám