Hlavní obsah

Zadržený mafián má na svědomí devět vražd

PRAHA

Česká policie dopadla ve čtvrtek v Krásném Březně u Ústí nad Labem jednoho z vysoce postavených členů italské mafie Luigiho Putroneho. Italové tohoto zabijáka hledali pět let. V rodné zemi byl odsouzen v nepřítomnosti na doživotí. Novináře o tom v pátek na tiskové konferenci v Praze informovali čeští a italští policisté.

Článek

"Ze zatýkání byl tak překvapen, že byl jako ovečka. Nečekal, že na něj někdo přijde," uvedl policista Jiří Ráž z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který měl zadržení sicilského bosse na starosti. Zadržení pachatele se podle něj odehrálo bez problémů.

"Vše proběhlo rychle, bezpečně a zdařile. Pod kontrolou policie jsme ho měli od osmé hodiny ranní, kdy se pohyboval osobním vozidlem české poznávací značky. Na příhodném místě byl v 10:50 zadržen," podotkl vyšetřovatel Milan Vondrus.

Hlava klanu

Čtyřiačtyřicetiletý Putrone je hlavou jednoho z velkých rodinných klanů italské mafie a podílel se na sérii vražd. Sám je odpovědný za devět vražd. Putrone podle policistů patřil do takzvané krvavé odnože mafie.

Od roku 1998 byl vysoce postavený člen této zločinecké organizace na útěku. Česká policie se o jeho možném pobytu na území ČR dozvěděla od italských kolegů letos na konci června. V ČR a zřejmě i přímo v Ústí nad Labem však pobýval několik let.

Žil zde s pasem vystaveným na jméno Umberto Bonfiglio, což v českém jazyce znamená hodný syn. Právě tento pas, který byl na Sicílii evidován jako ztracený, se pro policii stal klíčovou stopou.

Omerta - pravidlo mlčenlivosti

"Italská vláda má o dopadení těchto zločinců eminentní zájem," řekl novinářům italský policista Massimo Cucchini, který se zatčení Putroneho osobně účastnil. Spolupráce s českou policií byla podle něho vynikající. "Už nám v Itálii dlouho chyběl," řekl Cucchini. Doufá, že Putrone bude co nejdříve vydán do vlasti.

Putrone zatím odmítl o čemkoli hovořit. "Při svém výslechu nám v praxi předvedl, jak vypadá omerta (pravidlo mlčenlivosti). Choval se žoviálně, velice klidně a poskytl nám minimum informací," řekl Ráž.

Policie o případu informovala už ve čtvrtek s tím, že v její síti uvízla velká ryba v podobě mezinárodně hledaného několikanásobného vraha. Podrobnosti ale nechtěla uvést, schovávala si je na páteční tiskovou konferenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám