Hlavní obsah

Zeman: Vojáky na Libavé zranil výstřel z bojového vozidla, zřejmě omylem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Vojáky ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku při středečních střelbách zranil výstřel z bojového vozidla, které při cvičení zřejmě omylem vypálilo na druhý stroj jedoucí v jeho blízkosti. Během návštěvy Olomouckého kraje to ve čtvrtek prohlásil prezident Miloš Zeman. Generální štáb armády to nepotvrdil, událost vyšetřuje vojenská policie.

Foto: Jan Kouba/army.cz

Bojové vozidlo pěchoty na archivním snímku

Článek

„K incidentu došlo při nočních střelbách s tím, že jeden vůz vystřelil, zřejmě omylem, na druhý vedle jedoucí vůz. Takže to byla střelba z blízké vzdálenosti, a proto měla také ty následky, které měla,” uvedl Zeman.

Vojenská policie se podle něj snaží zjistit viníka. „Protože ty vozy mají několikačlennou posádku a zatím se neví, kdo to byl,” dodal Zeman.

Při nočních střelbách z bojových vozidel pěchoty (BVP-2) byli podle armády ve středu zraněni dva vojáci, jeden vážně.

Prezident však ve čtvrtek prohlásil, že zranění vojáci jsou tři. „Jeden je vážně zraněný, druhý středně vážně zraněný a třetí bude propuštěn do domácího ošetření,” řekl Zeman. Požádal náčelníka své vojenské kanceláře generála Jana Kašeho, aby se v Olomouci informoval o zdravotním stavu vojáků.

Generální štáb armády však opakuje, že se jedná o dva vojáky, a nikoliv tři. K tomu, jak se událost seběhla, se štáb nebude vyjadřovat, dokud probíhá vyšetřování.

„Mohu potvrdit pouze to, že v současné době je předmětná událost v šetření vojenské policie,“ řekla Novinkám Jolana Federková z tiskového odboru generálního štábu.

Těžce zraněného vytáhli zevnitř BVP

Mluvčí zdravotnické záchranné služby Pavel Vysloužil řekl, že záchranáři těžce zraněného devětadvacetiletého vojáka ve středu večer vytáhli z útrob bojového vozidla pěchoty.

„Jeho čtyřiadvacetiletý kolega měl poraněnou ruku a záda,” uvedl. Oba zraněné muže pak sanitky převezly do Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL).

Mluvčí FNOL Egon Havrlant řekl, že jeden ze zraněných vojáků utrpěl mnohočetná těžká poranění a jeho zdravotní stav je velmi vážný.

„Naši specialisté jej akutně operovali. Poranění zasáhla oblast břicha a vnitřních orgánů, hrudníku i končetin. V tuto chvíli je v umělém spánku, dýchá s pomocí přístroje a prognóza jeho zdravotního stavu je velmi nejistá,” uvedl Havrlant.

Druhý voják má středně těžké poranění v oblasti lopatky a podle Havrlanta je ve stabilizovaném stavu. „Je při vědomí a během několika dnů by mohl být propuštěný do domácí péče,” podotkl Havrlant.

Reklama

Výběr článků

Načítám