Hlavní obsah

Krajský soud začal řešit kauzu muže ze Zábřehu, jenž zavraždil spolubydlícího

Právo, Petr Marek
Šumperk

Kauzu nezaměstnaného Miroslava Palovčíka (31) ze Zábřehu na Šumpersku, který čelí obžalobě, že loni v říjnu brutálně zavraždil spolubydlícího (53), začal ve středu rozplétat senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě. Muži hrozí až 18 let za mřížemi. Jednání bude pokračovat ve čtvrtek, kdy by mohl padnout i rozsudek.

Foto: Petr Marek, Právo

Miroslav Palovčík u olomouckého krajského soudu

Článek

Tragédie se podle obžaloby stala 7. října večer v bytě na zábřežském sídlišti Severovýchod. Palovčík tam v opilosti po předchozí hádce nejprve srazil svou pozdější oběť na podlahu. Kromě obou mužů v bytě v té době byli i přítelkyně obžalovaného, jeho matka a její partner

„Už ležícího muže pak mlátil pěstmi do obličeje, poté ho kopal botami se železnou špicí do oblasti hlavy a dupal po něm. Napadený utrpěl mimo jiné mnohačetná devastující poranění obličeje, lebky, ale například i zlomeniny žeber, přičemž bezprostřední příčinou jeho úmrtí byl otok mozku,“ uvedla státní zástupkyně s tím, že s ohledem na způsob a intenzitu útoku si Palovčík musel být vědom, že nešťastníkovi může způsobit smrt.

Tvrdí, že si nic nepamatuje 

Obžalovaný u KS vinu přiznal. Tvrdil však, že si na nic nepamatuje. „Od rána jsme všichni společně popíjeli a já měl okno. Vzbudil jsem se až na druhý den ráno. Spolubydlícího jsem našel vedle v pokoji ležet na boku v krvi přikrytého spacákem. Vzbudil jsem matku, řekl jí, že je asi mrtvý, ať zavolá policajty. Je mi líto, toho, co se stalo. Měl jsem ho rád. Znali jsme se od dětství. Když asi před sedmi lety kvůli pití přišel o práci, a potom i o byt, žil na ulici a já jsem ho vzal ho k sobě do bytu,“ vypověděl Palovčík.

V přípravném řízení ale policistům popsal některé podrobnosti útoku a totéž učinil i při rekonstrukci vraždy. „Tehdy jsem si to vymyslel. To proto, že jsem chtěl spolupracovat s policií. Pravda je, že si na nic nepamatuji,“ vysvětloval své rozdílné počínání KS Palovčík.

Výběr článků

Načítám