Hlavní obsah

Gang v Brně kradl z aut katalyzátory, zisky byly ubohé

Právo, Vladimír Klepáč
Brno

Kriminalisté dosud nevěřícně kroutí hlavami nad případem čtyřčlenného gangu, který od loňského listopadu ukradl z patnácti aut v Brně katalyzátory a pak je prodal ve výkupnách kovů. Způsobil totiž škodu za téměř tři čtvrtě miliónu korun, přičemž zisk z prodeje byl pouhých 30 000 korun.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Jeden z ukradených katalyzátorů

Článek

Kradená výfuková zařízení, v nichž jsou katalyzátory, rozebírali tři muži v rodinném domě devatenáctileté dívky. Ta v něm spolu se svojí matkou navíc provozovala erotický privát.

„Domovní prohlídka byla opravdu jen pro otrlé. V tomto domě chovaly ženy psy. Všude byl nepořádek a výkaly. Když už jsme si mysleli, že podezřelá doma není, zašli jsme na půdu. Byla vtěsnaná jako hadí žena do staré truhly,“ řekl Právu kriminalita Pavel Bojanovský, který se případem zabývá.

Podezřelým nyní hrozí dva až osm let za mřížemi.

Zloději kradou katalyzátory, protože obsahují nepatrné množství vzácného kovu – platiny. To je důvod, proč je po demontáži zařízení odnášejí do sběren druhotných surovin.

Zadržení gangu je největším úspěchem brněnských kriminalistů zabývajících se těmito krádežemi.

Krádež je náročná

„Krást katalyzátory ale nedává smysl. Vzniká velká škoda na autech a zisk je minimální. Demontáž výfukové soustavy u vozu je náročná a může trvat až půl hodiny. Zloději musí katalyzátor páčit a nutné jsou i dva řezy rozbrušovačkou, což dělá velký hluk,“ doplnil kriminalista. Zdůraznil, že při prodeji tohoto materiálu ve výkupně je pak nutné předkládat občanský průkaz. V případě z Brna nosila katalyzátory do výkupen devatenáctiletá dívka.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Kriminalista Pavel Bojanovský ukazuje jeden z ukradených katalyzátorů.

Bojanovský zdůraznil, že zlodějům hrozí dlouhé pobyty za mřížemi, a to právě s ohledem na výši způsobené škody. I když jsou majitelé těchto aut pojištěni, čekají je při opravách vozů nemalé problémy. Autorizovaní prodejci totiž katalyzátory mění kus za kus. Oprava takto poškozeného vozu tedy není žádnou banalitou a zajištění nového katalyzátoru je náročné.

„Tento druh krádeží je teď sice v trendu, lze ale předpokládat, že většina zlodějů si brzy spočítá, že je příliš rizikový a pro ně neefektivní,“ dodal Bojanovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám