Hlavní obsah

Vrah Žirovnický vysoudil 200 tisíc kvůli kouření ve věznicích

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Vězeňská služba ČR nedodržuje v českých věznicích zákonem daný zákaz kouření a musí za to nést odpovědnost. Tak by se dal vyložit průlomový rozsudek Městského soudu v Praze, který v pátek částečně vyhověl žalobě odsouzeného vraha Alberta Žirovnického (47).

Foto: Petr Horník, Právo

Albert Žirovnický u soudu

Článek

Nařídil totiž vězeňské službě zaplatit mu jako nekuřákovi za zásah do jeho základních práv na zdraví finanční odškodnění ve výši 200 tisíc korun plus uhradit náklady řízení, které se vyšplhaly na dalších více než dvacet tisíc.

Žirovnický, který si už čtrnáctým rokem odpykává trest 16 let vězení za vraždu svého známého, chtěl původně v žalobě celkem deset miliónů korun. V pátek ale při odchodu z jednací síně dával i v poutech najevo svou spokojenost se dvěma procenty z prvotní částky.

Vězeňská služba se odvolá

Zatím však vyhrál jen bitvu, nikoli válku, protože vězeňská služba se určitě proti verdiktu odvolá k nadřízenému pražskému vrchnímu soudu, což Právu potvrdil její přítomný právník.

Pokud by však i nadřízený soudní senát dal nakonec Žirovnickému za pravdu v tom, že tato bezpečnostní složka porušila jeho základní práva nedodržováním zákazu kouření, mohlo by to vyvolat u dalších vězňů nekuřáků snahu podávat hromadné žaloby. Ostatně i ta Žirovnického byla původně součástí žalob celkem šesti vězňů, kterým se nelíbilo pasivní kouření za mřížemi.

Z těch už ale nyní po letech zůstal jako jediný právě Žirovnický. Ostatní si prý vše často i kvůli zastrašování, či dokonce fyzickému napadání rozmysleli, pouze jeden z bývalých odsouzených v minulosti sám se svou žalobou částečně uspěl, když se dočkal alespoň omluvy, nikoli však finančního odškodnění.

„Soud je toho názoru, že k neoprávněnému zásahu do práv žalobce došlo, a to do chráněné sféry zdraví tím, že byl obtěžován pasivním kouřením,“ podotkla včera soudkyně Dagmar Stamidisová, která o věci rozhodovala sama, tedy bez senátu.

„Máme za to, že žalovaný prostě nekonal,“ měla jasno o pochybení vězeňské služby soudkyně, která nicméně zamítla větší část Žirovnického nároků včetně žádosti o písemnou omluvu.

Tento někdejší provozní vedoucí v Discolandu Sylvie z dob, kdy ho vlastnil nedávno zemřelý podnikatel Ivan Jonák, podal žalobu už v roce 2006. Kvůli částečné nečinnosti soudu a následné výměně soudců se ale případ dostal do jednací síně poprvé až loni v listopadu.

Tam Žirovnický při své řeči upozornil na fakt, že veškeré věznice jsou podle zákona jako budovy státu nekuřácké, a to už od roku 2005. Jenže tento zákaz prý takřka nikde nedodržují, a to až doteď.

Neustále si stěžuje

Nejhorší to prý bylo v době, kdy seděl ve věznici ve Valdicích. I když prý byl v nekuřácké cele, pár spoluvězňů v ní stejně bez problémů kouřilo. Navíc z ostatních cel se do ní průduchy a větrákem či přes záchod údajně valil dým.

„Nekuřáci jsou ve věznicích fakticky škodná,“ poznamenal k tomu Žirovnický, který se prý až nyní na Mírově dočkal po letech toho, že všech deset vězňů na jeho cele nekouří.

Žirovnický je totiž mezi českými, a především pražskými soudy známý tím, že podává žaloby a stížnosti na všechna možná ministerstva, úřady či policii a vězeňskou službu. Sám Právu v listopadu upřesnil, že nyní běží na různých soudech zhruba stovka jeho žalob.

Generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal se k samotnému rozsudku nechtěl včera vyjadřovat i s odkazem na to, že není dosud pravomocný. Nešvar v podobě kouření ve věznicích se však podle něj daří stále více vymýtit. „Je tam v posledních letech rozhodně progres k lepšímu,“ řekl Právu Dohnal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám