Hlavní obsah

Státní zástupkyně podala obžalobu na Dahlgrena

Právo, pko
Brno

Státní zástupkyně Ludmila Doležalová podala ve čtvrtek ke Krajskému soudu v Brně obžalobu na Američana Kevina Dahlgrena. Ten podle závěru vyšetřovatelů zavraždil v květnu 2013 v Brně-Ivanovicích své čtyři příbuzné a pak prchl do USA. Loni na konci září jej tamní justice jako prvního Američana vydala do Česka ke stíhání. Dahlgrenovi hrozí u soudu až doživotní trest.

Foto: Novinky.cz s použitím Facebook a Právo

Kevin Dahlgren

Článek

Podání obžaloby potvrdil mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma.

„Státní zastupitelství podalo dnešního dne ke Krajskému soudu v Brně obžalobu na třiadvacetiletého muže, občana USA. Viní ho ze spáchání zločinu vraždy, které se dopustil v květnu 2013 v Brně – Ivanovicích, kde měl v rodinném domě úmyslně usmrtit celkem čtyři osoby. Za toto jednání mu hrozí trest odnětí svobody v délce 15 až 20 let, nebo výjimečný trest, tedy trest odnětí svobody nad 20 až do 30 let, nebo trest odnětí svobody na doživotí,“ zrekapituloval Olma.

Dahlgren v Česku pobýval v Ivanovicích u rodiny své sestřenice a živil se jako občasný učitel angličtiny. Osudný květnový den si v rodinném domě počíhal na svou sestřenici, jejího manžela a dvě děti. Postupně je podle spisu vraždil tak, jak přicházeli domů. Dle závěru vyšetřovatelů si přitom počínal neobyčejně chladnokrevně a k útoku použil dvě zbraně. Po činu měl těla odtáhnout do garáže, kde se je pokusil zapálit. Nato odjel do Vídně, kde nasedl na letadlo do USA.

Největším otazníkem celého případu zůstává motiv. Dahlgren se s vyšetřovateli nebavil, znalci u něj vyloučili psychické onemocnění, takže činu se podle nich nedopustil v pominutí smyslů. Soudní proces, který by snad mohl osvětlit i motiv, by u brněnského soudu měl začít do několika týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám