Hlavní obsah

Policie si zvala demonstranty proti Zemanovi, nakonec navrhla potrestat příznivce prezidenta

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary

Policie ukončila prošetřování průběhu demonstrace asi deseti odpůrců prezidenta Miloše Zemana v Bochově na Karlovarsku, na kterou si na začátku března vzali pro hlavu státu několik nelichotivých transparentů. Jediným výsledkem má být oznámení policie úředníkům v Bochově, kteří mají případ projednat jako přestupek 71letého místního občana, který se snažil demonstrantům strhávat transparenty.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Tomáš Rojík s transparentem 'Zeman je gentleman, A. Hitler' na setkání se prezidentem v Bochově na začátku března

Článek

K incidentu mezi odpůrci prezidenta a jeho zastánci došlo před bochovským kulturním domem po příjezdu hlavy státu. „Policie osoby, které neznala, ztotožnila na základě požádání o předložení dokladů totožnosti a poté provedla šetření, zda a kdo se dopustil protiprávního jednání,“ uvedla mluvčí karlovarské krajské policie Zuzana Týřová.

„Nyní šetření ukončila a výsledkem bude oznámení přestupku komisi pro projednávání přestupků na 71letého občana, který se snažil poškodit transparenty na místě se nacházející skupiny osob,“ pokračovala Týřová.

„Karlovarská policie odmítá nařčení z politizace svého postupu, při návštěvě prezidenta republiky v obci Bochov došlo k narušení veřejného pořádku přímo před policisty a jejich povinností je zakročit,“ doplnila mluvčí.

Myslí si, že je vtipný, možná se to někomu líbí
Tomáš Rojík na adresu prezidenta

Ještě v úterý ráno byl případ v šetření. Demonstranti, kteří byli krátce po příjezdu Zemana do Bochova legitimováni a později předvoláni na policejní služebny k podání vysvětlení, Právu řekli, že se vyšetřovatel zajímal především o to, kdo shromáždění svolal a kdo je nahlásil. Tomáš Rojík policii vypověděl, že akci svolával prezident Zeman tím, že oznámil, kdy a kam přijede.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Skupina asi deseti lidí přišla přivítat prezidenta Miloše Zemana před kulturní dům v Bochově na Karlovarsku s nelichotivými transparenty

Senior přistoupil k demonstrantům ve chvíli, kdy už byl prezident Zeman uvnitř bochovského kulturního sálu.

„Takový parchant, tady budeš dělat takový...“ vykřikl senior ve chvíli, když se snažil vytrhnout z ruky Rojíkovi transparent. „Ano, tak tohle je typický příznivec Miloše Zemana,“ nedali se tehdy demonstranti, které později hlava státu označila za příjemce podpor v nezaměstnanosti.

„Taková rejpnutí si neodpustí, protože si myslí, že je vtipný, možná se to někomu líbí,“ komentoval Rojík.

Policejní hlídka v Bochově legitimovala protestující proti Zemanovi. Záběry z 9. března 2016Video: Novinky

Starosta se muže zastal

„Tak to jsem na to zvědavý,“ komentoval rozhodnutí policie starosta Bochova Miroslav Egert. „Toho pána já dlouho znám, je to slušný člověk,“ pokračoval. „Chtěl asi vidět prezidenta a přes transparenty možná neviděl, prezident nepřijíždí do Bochova každý den, ale to se jen domnívám a vysvětluji si sám pro sebe, proč to dělal,“ dodal Egert.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

„Přestupkovou komisi nemáme, ale máme k projednání takových záležitostí určenou osobu – úředníka, který to řeší. Když to dnes policisté pošlou, tak to zítra tady budeme mít a do týdne by mohlo být o nějakém případném napomenutí rozhodnuto, ale to se uvidí,“ dodal Egert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám