Hlavní obsah

Policisté pomáhali k sebevraždě a mučili. Dostali podmínku

– Brno • Aktualizováno
Právo, ČTK, Petr Kozelka

Podmíněné tresty dostala v pondělí u Městského soudu v Brně trojice kriminalistů za kruté zacházení se zadrženým. Jeden z policistů podezřelého recidivistu přiměl skočit z okna, další dva ho pak surově bili. Roman Leikeb, Jiří Zemánek a Petr Kölbl navíc musí poškozenému zaplatit 300 tisíc korun.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Zemánek, Petr Kölbl a Roman Leikeb u brněnského soudu. Archivní snímek

Článek

Zemánek si od soudce Davida Otevřela vyslechl trest 18 měsíců s odkladem na 28 měsíců. Dopustil se účasti na sebevraždě a porušení povinnosti strážní služby.

Kölbl dostal stejně jako Leikeb 30 měsíců s odkladem na 48 měsíců. Soud je uznal vinnými z mučení a jiného nelidského a krutého zacházení formou spolupachatelství.

Skok z pátého patra

Policisté přivedli na podzim roku 2014 na služebnu oddělení Brno-Výstaviště muže, kterého podezřívali z několika vloupání. Později se ukázalo, že jde o recidivistu, jenž ve dvaačtyřiceti letech strávil dvacet let za mřížemi.

Zemánek měl muži říct, aby se přiznal, nebo raději skočil z okna. Podezřelý měl poté skočit z pátého patra a dopadnout na střechu druhého patra, přičemž si zlomil nohu. Kölbl a Leikeb ho pak měli tvrdě zbít a vlekli jej se zlomenou nohou po schodech. Muž křičel bolestí, měl pěnu u úst a mělký dech, uvedl při odůvodnění soudce Otevřel.

Policisté takovou verzi odmítli s tím, že nikoho nezbili, ani k sebevraždě neponoukali. Recidivista se prý pokusil o útěk tak, že přeskočil zábradlí a pak z třetího patra skočil na střechu o patro níže.

„Je to všechno lež. Celý život jsem se snažil žít slušně morálně, věřil jsem v dobro v lidech. Teď jsem byl nucen se zadlužit, abych mohl zaplatit obhajobu. Je to škodolibý asociál, chtěl utéct a vymyslel si tento příběh, aby to zastřel,“ hájil se u soudu Zemánek.

Recidivista dostal 3,5 roku

„Ukázalo to, jak snadné je pomstít se policistům, kteří chtějí usvědčit recidivistu. Hodně policistů si rozmyslí, jestli se budou pouštět do nějaké akce,“ dodal Leikeb.

Soudce upozornil, že muž při výpovědích působil autenticky a je i podle znalce věrohodný. Další znalci ale zase poukázali na to, že zranění recidivisty neodpovídají skoku z pátého patra ani mučení.

Pozdější soud muži nakonec za vloupání, kvůli kterým byl původně policisty zadržen, uložil 3,5 roku vězení. Soudce Otevřel odmítl, že by soud měl šmahem odmítnout recidivistovu verzi jen proto, že se jedná o zločince.

„Soud si nemůže vystačit s premisou, že je to jen jeden drban a proti němu tři policisté, tedy kdo mu bude věřit. Chtěli byste žít v takovém státě, kde by to platilo, dovolali byste se tam spravedlnosti?“ konstatoval v odůvodnění verdiktu.

Případem se bude ještě zabývat Krajský soud v Brně. Dva odsouzení se odvolali na místě. Obhájce třetího si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, stejně jako státní zástupce. „Odsoudili tři nevinné lidí,” řekl novinářům Zemánek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám