Hlavní obsah

Advokát Altner je obviněný ze zpronevěry 800 tisíc korun

Právo, Novinky, ok, kab, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soud v pátek odpoledne odvolal pátrání po Zdeňku Altnerovi, kterého hledal kvůli vyhýbání se trestnímu řízení. Altner byl obviněn ze zpronevěry zhruba 800 tisíc korun. Policie po něm pátrala od listopadu, ve čtvrtek byl ale u soudu, u kterého vysoudil 340 miliónů korun na ČSSD.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zdeněk Altner na snímku z roku 2010

Článek

„Dotyčný je obviněný ze zpronevěry, k soudu již dorazila obžaloba. Příkaz k zatčení byl v pátek odpoledne odvolán. Vzhledem k tomu, že včera byl účastníkem v civilním řízení tak soudce to vyhodnotil tak, že už není dán důvod k vazbě útěkové, a proto ten příkaz odvolal. Panu obžalovanému bude posílat předvolání k hlavnímu líčení. To bylo stanoveno na 27. dubna,“ sdělila Novinkám mluvčí soudu Libuše Jungová.

Podle ní o odvolání pátrání bude policie vzápětí informována faxem. Soudní písemnosti mu podle mluvčí bude soud doručovat přes obhájce. „Pan obžalovaný má obhájce, takže se domnívám, že i prostřednictvím obhájce by bylo možné mu dát vědět. Předpokládám, že bude komunikovat nebo se dokonce sám ozve,“ konstatovala Jungová.

Obvodní státní zástupkyně pro Prahu 10 Václava Nováková dopoledne redakci řekla, že Altnera policie stíhala jako uprchlého. „Je to v souvislosti s prací konkurzního správce a jde o částku převyšující 800 tisíc korun. Obžaloba byla k soudu podána již loni na podzim,“ konstatovala.

Podle jeho advokáta Václava Veselého má bydliště na úřadě. „Je hlášený na úřadu, je jakoby bezdomovec. Kvůli vleklému sporu se dostal do existenční krize. Ale má zaplaceno dosílání pošty na adresu své bývalé advokátní kanceláře. Tam mu ostatní pošta chodí,“ dodal.

Altner byl u soudu

Altner se ve čtvrtek podle svého advokáta Václava Veselého zúčastnil v Praze soudu, který mu přiřkl sumu zhruba 340 miliónů za zastupování ČSSD ve sporu o vlastnictví Lidového domu z konce 90. let.

„Účastník tam byl osobně přítomen jako žalobce,” potvrdil ČT Veselý.

Proč policie, která po muži pátrala, nepřišla na čtvrteční zasedání soudu, vysvětlila Novinkám mluvčí policie Jana Dětská. „Policie se od soudu nedozví, že probíhá nějaké soudní řízení v určený den. Soudy totiž neinformují policii, neexistuje žádná databáze, kterou by policisté využili, aby zjistili, že v uvedený den bude dotyčný člověk u soudu. Proto policisté o včerejším jednání nevěděli,“ uvedla Dětská.

Spor o odměnu se vleče od roku 2000. Soud advokátovi nyní přiřkl 18,5 miliónu za zastupování ve sporu a další peníze jako smluvní pokutu. Ta tvoří 0,3 procenta z částky 18,5 miliónu za každý den, kdy se spor vleče, postupně se tedy tato pokuta vyšplhala na téměř 320 miliónů korun.

Foto: Policie ČR

Snímek Zdeňka Altnera v policejní databázi

Podle údajů policie bylo pátrání po Altnerovi vyhlášeno už loni v listopadu.

V roce 2013 byl právník zadržen v Německu na základě evropského zatykače vydaného na Slovensku. Tam byl podezřelý z maření konkurzního řízení. Konkrétně za to, že po odvolání z funkce konkurzního správce jednoho podnikatele v roce 2008 neodevzdal své nástupkyni všechny doklady ohledně tohoto konkurzního řízení.

V roce 2014 byl Altner vydán na Slovensko. Podle informací Práva měl na Slovensku strávit pět měsíců v útěkové vazbě, než ho bratislavský soud odsoudil na šest měsíců nepodmíněně. Rozsudek však nenabyl právní moci a Altner následně odjel ze Slovenska. Soud by měl pokračovat 25. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám